Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα είναι οι παρατάξεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδoς. Οι διεργασίες για επικείμενες συνεργασίες έχουν ήδη αρχίσει, αφού τίποτα δεν προδικάζει πώς θα διαμορφωθεί το προεδρείο. Οι διεργασίες αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ, δεν αποκλείεται να ενωθούν ακόμη και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές κατέβηκαν με δύο ψηφοδέλτια και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο με ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί συνεργασία με τη δεύτερη δύναμη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (23,05%) όπου ηγείται ο Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχει γίνει προσέγγιση της πρωτεύσασας παράταξης της ΝΔ με τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς.

Κάποιοι μπορεί να αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας –του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ –στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εμεινε στην τρίτη θέση με το «αναιμικό» 10,92%. Ποιος περίμενε ότι η παράταξη που δημιουργήθηκε πρόσφατα, κατευθείαν από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου για να φέρει φρέσκο αέρα σε έναν χώρο που η Αριστερά έχει παραδοσιακά ισχυρότατη παρουσία, θα οδηγούνταν σε πολυδιάσπαση;

Σίγουρα όχι οι αναγνώστες του άρθρου της πολύ γνωστής αρχιτέκτονος – πολεοδόμου Μπέττυς Βακαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες. Η κ. Βακαλοπούλου, που μετείχε στο «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο, άρχιζε το άρθρο της με ένα «αγαπημένο λαϊκό τετράστιχο»: «Χάνος είμαι χάνομαι, Πέρκα είμαι πιάνομαι, Γύλος είμαι και γελώ και το δόλωμα χαλώ», χτυπώντας κατευθείαν τη μηχανικό Πέτη Πέρκα που τοποθετήθηκε επικεφαλής του επίσημου ψηφοδελτίου!

Μέσα από το άρθρο ασκείται σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος, η οποία δημιούργησε την παράταξη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία απέναντι στην «παραδοσιακή» Συσπείρωση, με την οποία συντάσσονταν οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Η Συσπείρωση όμως, στην οποία συνυπάρχουν στελέχη γύρω από την εφημερίδα «Εποχή», δηλαδή κυρίως από την ΑΚΟΑ (που ανήκει στην εσωκομματική πλειοψηφία), παλιοί Ρηγάδες και λίγο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο κατέβηκε τελικά αυτόνομη –«όπως πάντα» –αλλά ανέβασε τα ποσοστά της στο 5,7%!

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν απλώς μια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ που ήλπιζε να χτυπήσει ακόμα και πρωτιά στους μηχανικούς. Το χειρότερο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος, είναι ότι άφησε σημάδια που προήλθαν από τους χειρισμούς της ηγεσίας και στελεχών της πλειοψηφίας. Αυτήν τη φορά η διάσπαση των δυνάμεων δεν είχε την «κλασική» αναφορά πλειοψηφίας – μειοψηφίας, αλλά ήταν εκτός της πλειοψηφίας όπου και προσμετράται η ΑΚΟΑ.

Δύο ήταν οι κινήσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους μηχανικούς του ΣΥΡΙΖΑ: η πρώτη ήταν η «πρωτοφανής» –όπως λένε οι ίδιοι –κίνηση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα να στείλει εσωτερική «εγκύκλιο» στους μηχανικούς με τους οποίους τους καλούσε να ψηφίσουν τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία της Πέτης Πέρκα και τα «απειλητικά» –όπως κάποιοι τα χαρακτήρισαν –τηλεφωνήματα που δέχτηκαν μηχανικοί από «σκληρό», κομμουνιστογενές κομματικό στέλεχος της εσωκομματικής πλειοψηφίας που ζητούσε από μηχανικούς να ψηφίσουν το «κομματικά ορθό» ψηφοδέλτιο της κ. Πέρκα κι όχι τη Συσπείρωση. Λεπτομέρεια: η Συσπείρωση ήταν η ιστορική παράταξη της Αριστεράς στο ΤΕΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αλαβάνο (αδελφό του Αλέκου), ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος των μηχανικών.

Στελέχη της Συσπείρωσης, όπως η Ελένη Πορτάλιου, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τις πρωτοβουλίες της Κουμουνδούρου, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μην αναμειχθεί. «Βρείτε τα» ήταν η οδηγία του. Το κλίμα όμως είχε ήδη χαλάσει. Περισσότερο θύμιζε καζάνι που βράζει παρά εικόνα κόμματος που είναι προ των πυλών της εξουσίας.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ο πραγματικός λόγος της διάσπασης όμως σύμφωνα με άλλα στελέχη, δεν είναι ούτε τα όρια ηλικίας ούτε η αντίθεση στην αίσθηση της συνέχειας, αλλά η πρόταση της ηγεσίας για την Τράπεζα Αττικής. Κι αυτό, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προορίζει την τράπεζα αυτή –στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ – Ταμείο των Μηχανικών –για βασικό πυλώνα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο, στην Αττικής θα μεταφερθούν κεφάλαια και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα «υπερήλικα» στελέχη της Συσπείρωσης εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε αυτό το σχέδιο, το οποίο θεωρούν «υψηλού ρίσκου»…

Και όριο ηλικίας

«Χαιρετίζω τη “νέα, ανοιχτή, δημοκρατική παράταξη…” κι ανυπομονώ για την εκλογική πρωτιά της», γράφει δηκτικά η Μπέττυ Βακαλοπούλου στην «Αυγή». Και συνεχίζει: «Ομως επί Αλαβάνου η δικιά μας τι ήτανε; Παλιά; Δογματική;

Ή εστία συμφερόντων, παραγοντισμού, ρουσφετιών, και το, χειρότερο, με υπερήλικους άνω των 65 που τώρα τους αποκλείετε;». Σύμφωνα με την εγκύκλιο Βίτσα, οι υποψήφιοι στο ΤΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι άνω των 65 ετών…