Νεκρός βρέθηκε ο ένας από τους δυο αγνοούμενους στη Ρόδο. Πρόκειται για έναν 63χρονο που είχε παρασυρθεί από τα ισχυρά ρεύματα νερού κατά τη διάρκεια της νεροποντής.

Τώρα πλέον τα σωστικά συνεργεία -όπως μετέδωσε και το Mega- έχουν εντατικοποιήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και του δεύτερου αγνοούμενου, του50χρονου καθηγητή Αγγλικών Κώστα Αργυρόπολου που μαζί με δύο συναδέλφους του, επέβαινε σεαυτοκίνητο το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στον χείμαρρο της Κρεμαστής, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, από το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το πρωί του Σαββάτου, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Σούπερ-Πούμα ομάδα 10 πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ώστε να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού στις έρευνες για τον εντοπισμό του καθηγητή.

Ακόμη μετά από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για συνδρομή στις έρευνες που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και της ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησαν έρευνες, από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικου στη θαλάσσια περιοχή Κρεμαστής Ρόδου.

Tο Συντονιστικό Περιφερειακό Όργανο, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής, αποφάσισενα τεθούν εκ νέου σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού, επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα του νησιού, ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι πυροσβέστες στις 11 το βράδυ της Παρασκευής είχαν ανασύρει από κοίτη χειμάρρου στη Γέφυρα Μαριτσών -μεταξύ Παστίδας προς Κρεμαστή- στην περιοχή της Ιαλυσού Ρόδου, 40χρονη γυναίκα, ενώ έψαχναν τον σύζυγό της, ο οποίοςοδηγούσε το αυτοκίνητό τους που παρέσυρε χείμαρρος.

Επίσης, τα ξημερώματα του Σαββάτου, βρέθηκε νεκρή η 27χρονη δασκάλα Αναστασία Κατσαρού, μια από τους τρεις επιβάτες του μοιραίου αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Σύμφωνα με την εφημερίδαΡοδιακή, το αυτοκίνητο με τους τρεις εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου, ένα ασημί ΝΙSSΑΝ ALMERA, επέστρεφε από το χωριό κοντά στο αεροδρόμιο στην πόλη της Ρόδου, στις 4 και μισή το απόγευμα.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο 50χρονος καθηγητής Αγγλικών, η 27χρονη δασκάλα και ένας ακόμα δάσκαλος 30 ετών ο οποίος επέζησε.

Στην κατάθεσή του στο Ασυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, όπου μεταφέρθηκε, ο 30χρονος περιέγραψε σοκαρισμένος,λεπτό προς λεπτό πώς έγινε το κακό.

Στις 4.30 μ.μ. οι τρεις εκπαιδευτικοί δοκίμασαν -είπε- να διασχίσουν το σημείο του ποταμού όπου το νερό φαίνονταν να είναι χαμηλό. Σε κάποια στιγμή, το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε, καταλαβαίνοντας τι θα συνέβαινε, βγήκαν αμέσωςαπό το αυτοκίνητο.

Ο 30χρονος πρόλαβε και γαντζώθηκε από τα πέδιλα της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, επίσης βγήκαν από το ΙΧ, αλλά σε δευτερόλεπτα χάθηκαν… από τα μάτια του.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής, δίπλα από τη γέφυρα και σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, που συμμετείχε -όλο το βράδυ της Παρασκευής- μαζί με κατοίκους στις αγωνιώδεις προσπάθειες ανεύρεσης των δύο αγνοουμένων.

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής

Η σφοδρή βροχόπτωση, που είχε ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής και διήρκεσε δύο ώρες,προκάλεσε σοβαρά προβλήματα λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιαλυσού. Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Ενδεικτικό είναι ότι η οδός Ηρακλειδών στην Ιαλυσό μετατράπηκε σε ποτάμι με ύψος νερού κοντά στο μισό μέτρο. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στους δρόμους από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου, ενώ συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 35 πυροσβέστες, με τη συνδρομή ομάδας 30 στρατιωτών, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν.

Κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου της Ρόδου, οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Στο νησί της Ρόδου μετέβη και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης σημείωσε πως πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και ήδη ζητείται από την Πολιτεία η άμεση αποζημίωση των πληγέντων.