«Hμέρες δόξης λαμπρές» διανύει το λαθρεμπόριο στην αγορά των προϊόντων καπνού. Η τρομακτική φορολογική επιβάρυνση που έχουν δεχθεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έχει «παραχωρήσει» το 20,5% της αγοράς στο λαθρεμπόριο.

Από την άλλη πλευρά, όπως γράφειtovima.gr,το φορολογικά έσοδα το 2013 σε σχέση με το 2009 είναι μειωμένα κατά 1,2%, ενώ η φορολογία αυξήθηκε κατά 53,3%.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Ηλίας Ασημακόπουλος, επικεφαλής της Japan Tobacco Inc η νόμιμη αγορά συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία –στη διάρκεια του 2013 κατά 12,2% – και από το 2009 έχασε το 60% της συνολικής της αξίας.

Αντιθέτως το λαθρεμπόριο κατέχει το 20,5% στην αγορά των τσιγάρων και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις διακινεί περί τους 500 τόνους χύμα καπνού.

Και τόνισε πως «οποιαδήποτε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των προϊόντων καπνού θα επιταχύνει την διολίσθηση της νόμιμης αγοράς και θα πολλαπλασιάσει τις αρνητικές συνέπειες τόσο στον κλάδο όσο και στα δημόσια έσοδα».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 33% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αντιστοιχεί στο 90% της τιμής ψιλοκομμένου καπνού και στο 85% της τιμής του τσιγάρου.

Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ακόμη ότι η αγορά του λαθραίου τσιγάρου κυριαρχείται από τρεις μάρκες, οι οποίες έχουν προέλευση χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής ή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Υπολογίζεται ότι η ετήσια κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων ανέρχεται στα 4,7 και πλέον δισεκατομμύρια τσιγάρα, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα εκτιμώνται σε 680 –700 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά τιμή μεταξύ του λαθραίου καπνού και του νόμιμου είναι τρομακτική, ο λαθραίος κοστίζει 20 ευρώ το κιλό κι νόμιμος 220 ευρώ το κιλό –μαζί με τους φόρους φυσικά.

Και μάλιστα είναι ελληνικής παραγωγής,προέρχεται κυρίως από τη βόρειο Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Αναφορικά με την JTI ο κ. Ασημακόπουλος είπε πως οι καθαρές πωλήσεις εφέτος υπολογίζονται στα 60 εκατ. ευρώ και η χρήση θα είναι οριακά ζημιογόνος.