Λόγο στα σχολικά βιβλία θέλει να έχει η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία ζητά να έχει λόγο στο περιεχόμενο των μαθητικών βιβλίων, αφού και στο παρελθόν η Ιερά Σύνοδος έχει διατυπώσει ενστάσεις και παράπονα. Μάλιστα, οι «ιερές» παρατηρήσεις των ιεραρχών δεν αφορούσαν μόνο τα βιβλία των Θρησκευτικών αλλά και βιβλία της Ιστορίας ή των Νέων Ελληνικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2010 μερίδα μητροπολιτών που είχαν συμμετάσχει στην Ιεραρχία είχαν εντοπίσει «σημάδια αποχριστιανοποίησης» στα σχολικά βιβλία, τόσο στην Πρωτοβάθµια, όσο και στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση.

Τότε, η Σύνοδος της Ιεραρχίας είχε αποφασίσει επιτροπή της Εκκλησίας για θέµατα Παιδείας να μελετήσει τα σχολικά βιβλία και να συντάξει πόρισµα. Ακολούθως επρόκειτο να γίνουν επαφές της Συνόδου με το υπουργείο. Αρκετοί ιεράρχες είχαν υποστηρίξει μάλιστα ότι µία από τις αιτίες της ηθικής και πνευµατικής κρίσης είναι και τα προβλήµατα στην Παιδεία και η αποχριστιανοποίηση των βιβλίων.

Σημειώνεται ότι ακόμη παλαιότερα, επί αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, το 2006, η Σύνοδος εκτός από τους «αφορισμούς» που είχε εκτοξεύσει για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού – το είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό – είχε εκδώσει απόφαση και για τα καινούργια, τότε, βιβλία Θρησκευτικών.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκφράσει στην Ιεραρχία μία πιο μετριοπαθή άποψη. Είχε συγχαρεί το υπουργείο επειδή αντιμετώπισε σοβαρά το θέμα των Θρησκευτικών και είχε πει ότι το περιεχόμενο του μαθήματος «δεν απώλεσε τον θρησκευτικό χαρακτήρα του».