Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που συζητήθηκε νωρίτερα, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Νωρίτερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ είχαν αποφασίσει νέα πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα πάντως αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους με βάση την απόφαση του δικαστηρίου.

Η θέση των εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων είναι ότι η κινητοποίησή τους αφορά στο κρίσιμο θέμα της διαθεσιμότητας, με την οποία πλήττονται δεκάδες εργαζόμενοι των δύο Ιδρυμάτων, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Από την πλευρά των αιτούντων τέθηκε ζήτημα δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της απώλειας του εξαμήνου αλλά και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που απειλείται στις σχολές με αντίστοιχη ζημία σε ερευνητικά προγράμματα.

Η προσφυγή έγινε σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού προς τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.