Την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των δικαστηρίων καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι στη γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «ως ένδειξη συμπαράστασης στη δικαστική υπάλληλο που τραυματίστηκε σοβαρά αλλά και όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας, που με αντίξοες συνθήκες πασχίζουν για την απονομή της δικαιοσύνης και διαμαρτυρίας για την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, που έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στους χώρους των δικαστηρίων ή τυγχάνει να διέρχονται από αυτούς (δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και απλοί πολίτες) να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ καλεί την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των δικαστηρίων, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για την παροχή οποιασδήποτε υλικής ή άλλης συνεισφοράς προς το σκοπό της ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας των δικαστηρίων.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) είχε αποφασίσει τη διακοπή των συνεδριάσεων και εργασιών στα δικαστήρια όλης της χώρας τη Δευτέρα, από τις 10.00 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας (15.00) και συγκεντρώσεις σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις των εισόδων των δικαστικών κτιρίων πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η ΟΔΥΕ «θέτει στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτών».

Ο πρόεδρός του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρεται ότι «δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού όλοι θυμόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, τόσο τη δολοφονία συμπολίτη μας και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη πριν από ένα χρόνο, στο κτίριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και την πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα που σημειώθηκε στο κτίριο 6 του δικαστηρίου».

Παρόμοια γεγονότα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς- δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απλοί πολίτες».

Και καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος:

«Με πλήρη συνείδηση, ότι στη θέση των θυμάτων μπορεί αύριο να είναι κάποιος από εμάς:

α) δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαστικούς υπαλλήλους και σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή,

β) καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να λάβει, όπως έχει υποχρέωση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους,

γ) θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε μέχρι σήμερα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και όλων των πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με αυτό».