Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συμμετείχαν από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην αστραπιαία επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ από τους απολυμένους εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν καταλάβει το κτίριο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον περασμένο Ιούνιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο.

Λίγο μετά τις 8 π.μ. η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί και δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ (συνολικά 13 διμοιρίες) περιφρουρούσαν το κτίριο για να απομακρύνουν περίπου 200 πολίτες, πρώην εργαζόμενους και βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να ξαναμπούν στον χώρο.

Η κίνηση στη λεωφ. Μεσογείων διεκόπη και στα δύο ρεύματα λίγο πριν από τις 11 π.μ., ενώ αρχικά το ρεύμα καθόδου προς Αθήνα παρέμενε ανοιχτό – με κλειστό μόνο το ρεύμα ανόδου έξω από την κεντρική πύλη του Ραδιομέγαρου.

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συγκλήθηκε εκτάκτως για το θέμα στη 1.30 μ.μ. Κάποιοι ζήτησαν να μεταβεί στην Αγία Παρασκευή και ο Αλέξης Τσίπρας που επέστρεψε από το Τέξας των ΗΠΑ.

Το θέμα της εισόδου βουλευτών στο Ραδιομέγαρο αποτέλεσε από το πρωί σημείο τριβής.

Ενταση προκλήθηκε όταν η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη επιχείρησε να εισέλθει στο Ραδιομέγαρο και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ. Το ζήτημα της απαγόρευσης της εισόδου βουλευτών της αντιπολίτευσης στον χώρο έχει αναδειχθεί σε μείζον με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή και να απαιτεί εξηγήσεις.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε έξω από το Ραδιομέγαρο.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. και εναντίον τους αναμενόταν να συνταχθεί δικογραφία στη ΓΑΔΑ. Ωστόσο αργότερα το πρωί ο αρχισυνδικαλιστής των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ επανήλθε στο Ραδιομέγαρο. Ο Παν. Καλφαγιάννης δήλωσε ότι ορίστηκε για τις 4 μ.μ. γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Από τους πρώην εργαζόμενους, που τόσους μήνες εξέπεμπαν κανονικά τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα, έμεινε ένας ηλεκτρολόγος ως μάρτυρας στους έλεγχους που άρχισε να διεξάγουν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές στις εγκαταστάσεις. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος κλήθηκε να «παραδώσει» το κτίριο και τον εξοπλισμό του, αλλά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ζητήθηκε να μην συνεργαστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την παράδοση του εξοπλισμού, καθώς τον έχουν χρεωθεί εργαζόμενοι που δεν ήταν στην κατάληψη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την κατάληψη του Ραδιομέγαρου «παράνομη» και αιτιολόγησε τη σπουδή της κυβέρνησης να λύσει τώρα τον γόρδιο δεσμό με την ΕΡΤ αναφέροντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναλαμβάνει η Ελλάδα από τον Ιανουάριο.

Για το πολιτικό σκέλος της επιχείρησης εκκένωσης της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το χρονικό της επιχείρησης

Περίπου στις 4.30 π.μ. διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και παρουσία εισαγγελέα μπήκαν στο προαύλιο, ζητώντας από τους καταληψίες πρώην εργαζόμενους να το εγκαταλείψουν.

Οι τελευταίοι αρνήθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, εισήλθαν γύρω στις 5.10 π.μ. και στο εσωτερικό του κτιρίου. Οπως καταγγέλλουν οι απολυθέντες εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο κόβοντας το συρματόπλεγμα στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Ωστόσο λίγο αργότερα το πρωί συρματόπλεγμα κομμένο δεν βρέθηκε. Οπως φαίνεται οι δυνάμεις της Αστυνομίας εισήλθαν στον χώρο της ΕΡΤ από την είσοδο που βρίσκεται στην οδό Σχολείου, παραπλεύρως του κτιρίου του ΟΤΕ Αγίας Παρασκευής και από την οδό Δημητσάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αρχικά οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ. Η είσοδος στο κτίριο απαγορεύτηκε και το πρωί μετρήθηκαν 13 διμοιρίες.

Ο εισαγγελέας, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, άρχισε την εξέταση όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προκειμένου να γίνει πλήρης εκκένωση του κτιρίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και τρεις ακόμα απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Μήνυμα εργαζομένων της ΕΡΤ

«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο. Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας! Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός. Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θα ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και θέασή σας!», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, όταν ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της αστυνομίας.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενημερώνουν για τις εξελίξεις μέσω του blog τους ertopen.com, όπου υπάρχει εικόνα από κάμερα στην είσοδο του κτιρίου.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν ξέρω σε πια χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τι είναι αυτό το πράγμα; Είναι ομολογία αποτυχίας μέσω αστυνομικής επιχείρησης; Είναι ντροπή…», ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης είπε ότι: «Δεν μας αφήνουν να μπούμε στο κτίριο για να επιβλέψουμε την αστυνομική έρευνα που διεξάγεται».

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει την είσοδο στο ραδιομέγαρο και των εκπροσώπων των ενώσεων Τύπου που βρίσκονται επί τόπου. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση και ζήτησε να επιτραπεί από τον εισαγγελέα να μπουν εκπρόσωποι των σωματείων στους χώρους του ραδιομεγάρου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν φθορές στα μηχανήματα.

Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε όσους βρίσκονταν στην κατάληψη του Ραδιομεγάρου.

Κλειστή έμεινε η άνοδος της λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος του κτιρίου της ΕΡΤ, καθώς τοποθετήθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα κλούβες των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία στο ρεύμα καθόδου διεξαγόταν κανονικά.

Ο Νίκος Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους βουλευτές επιδεικνύουν τις βουλευτικές τους ταυτότητες

Εντονη παρουσία βουλευτών

Επί τόπου έσπευσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατουλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη), που καταγγέλλουν την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν το επέτρεψε, προκαλώντας την οργή της Ζωής Κωνσταντοπούλου που μίλησε για «συνταγματική εκτροπή». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε – μέσω των ιδιωτικών καναλιών που την προσέγγισαν έξω από το Ραδιομέγαρο για δηλώσεις – εξηγήσεις γιατί άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά βρίσκονται εντός του Ραδιομέγαρου ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Το ίδιο άλλωστε συνέβη με αντίστοιχο αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ που έσπευσαν στο Ραδιομέγαρο μόλις έγινε γνωστή η επιχείρηση της αστυνομίας. Ο Σπύρος Χαλβατζής υπέδειξε μάλιστα στο Mega ότι οι αστυνόμοι έχουν κλειδώσει τις πύλες του Ραδιομέγαρου με χειροπέδες.

Θεσσαλονίκη – ΕΡΤ3

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που μιλούν για «νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ» και ζητούν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ραδιομέγαρο στην ΑγίαΠαρασκευή.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ 3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Τελευταία λεπτά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας