Δύο νέοι άνθρωποι, 22 και 27 ετών, έπεσαν χθες το απόγευμα θύματα του κύκλου της βίας που άνοιξε στις 17 Σεπτεμβρίου με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Γιώργος Φουντούλης, 27 χρονών και ο Μάνος Καπελώνης 22 ετών δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Ηρακλείου. Οι δράστες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, είναι τρομοκράτες. Μάλιστα, ο τρόπος που έγινε η διπλή δολοφονία, το γεγονός ότι οι δολοφόνοι δεν σταμάτησαν να πυροβολούν ακόμη κι όταν τα θύματά τους είχαν πέσει στο έδαφος αιμόφυρτοι, παραπέμπει στη μεθοδολογία της Σέχτας Επαναστατών. Πρόκειται για την οργάνωση που είχε δολοφονήσει τον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Σάββα και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Αυτή ήταν και η τελευταία ενέργεια που είχε αναλάβει η Σέχτα.

Η επιβεβαίωση ή η διάψευση της εκτίμησης ότι δολοφόνοι του Γιώργου Φουντούλη και του Μάνου Καπελώνη είναι τρομοκράτες της Σέχτας επρόκειτο να γίνει με τη βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες –έως αργά χθες είχαν περισυλλεγεί 12 από τον τόπο του εγκλήματος. Πάντως, η Αστυνομία είχε από τα τέλη Αυγούστου σχηματίσει την πεποίθηση ότι ετοιμαζόταν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα και είχαν διαπιστώσει τις διεργασίες στην εγχώρια τρομοκρατία. Οι πληροφορίες που είχαν περιέλθει στις Αρχές συνέδεαν το επικείμενο χτύπημα με την έλευση της τρόικας. Παράλληλα, επισήμαιναν ότι το περίφημο «σχέδιο Φοίνικας» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς έδειχνε ανασύνταξη και σύμπραξη ασύλληπτων τρομοκρατών με πρώτους τον Νίκο Μαζιώτη και τη σύζυγό του Πόλα Ρούπα. Ο Μαζιώτης, μάλιστα, αντέδρασε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες στην ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι είναι ένας εκ των ληστών στην Εθνική Τράπεζα των Μεθάνων. Από το μακροσκελές του κείμενο, οι αστυνομικοί θύμιζαν χθες το βράδυ μια πρόταση: «Τα χτυπήματα δεν προαναγγέλλονται. Γίνονται». Οπως εκτιμούσαν χθες, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι άλλαξε τα δεδομένα και επανακαθόρισε τον στόχο.

«Ηταν πεσμένοι κάτω, νεκροί, και συνέχιζαν να τους πυροβολούν», είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας, ο οποίος χειρουργήθηκε, καθώς είχε δεχθεί σφαίρα στην κοιλιά. Η κατάστασή του χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη και εκφράζονταν φόβοι για το αν θα κατάφερνε τελικά να κερδίσει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Με ψυχραιμια. σχέδιο το οποίο εκτέλεσαν με απόλυτη ψυχραιμία. Στις επτά χθες το απόγευμα –ώρα που ανοίγουν καθημερινά τα γραφεία της Χρυσής Αυγής της Οργάνωσης Βορείων Προαστίων –οι δύο δολοφόνοι σταμάτησαν με μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού επί της Λεωφόρου Ηρακλείου. Πεζή, ο συνοδηγός, που φορούσε κράνος όπως και ο συνεργός του, πέρασε απέναντι τον δρόμο και κινήθηκε στην οδό Μεγάλου Κωνσταντίνου όπου βρίσκεται η είσοδος των κομματικών γραφείων. Ο δράστης σήκωσε το όπλο του, ένα εννιάρι, και στόχευσε τους νέους ανθρώπους. Τον ακολούθησε και ο οδηγός της μοτοσικλέτας – συνεργός του, ο οποίος επίσης άρχισε να πυροβολεί. Ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης υπέκυψε αμέσως στα τραύματά του. Ο νεαρός, γέννημα – θρέμμα του Νέου Ηρακλείου, εργαζόταν σε κλαμπ της περιοχής. Ο Μάνος Καπελώνης, σπουδαστής ιδιωτικού κολεγίου, διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Αγία Ολγα, στη Νέα Ιωνία. Εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών διακομίστηκε ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας. Εως αργά τη νύχτα βρισκόταν στο χειρουργείο, καθώς είχε δεχθεί σφαίρα στη σπλήνα. Οπως είπαν συγγενείς του στα «ΝΕΑ», ο 29χρονος βρέθηκε μάλλον τυχαία στον τόπο του εγκλήματος, ίσως για να συναντήσει κάποιον γνωστό του, ενώ δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εμενε και εργαζόταν στη Ν. Κηφισιά. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, μάλιστα, δεν ήταν μαζί με τα άλλα δύο θύματα στην είσοδο των γραφείων, αλλά έτρεξε προς το μέρος τους όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και τότε δέχθηκε σφαίρες και ο ίδιος. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο Αλέξανδρος Γέροντας, που είναι πατέρας ενός παιδιού μόλις δύο ετών, έπρεπε να δώσει μεγάλη μάχη για τη ζωή του.

Οπως έγινε γνωστό, η δολοφονική επίθεση έχει καταγραφεί από κάμερες των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Την ώρα που έγινε τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, ενώ αρκετοί άνθρωποι βρίσκονταν σε ένα κοντινό καφενείο.

n Με την αντικατάσταση της φωτογραφίας που είχαν στο προφίλ τους στο facebook με μια μαύρη κορδέλα αντέδρασαν αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής στην είδηση του θανάτου του Γιώργου Φουντούλη και του Μάνου Καπελώνη.

«Τα δικά μας παλικάρια» και «Αθάνατοι» συνόδευαν πολλές από τις αναρτήσεις τους, στις οποίες συχνά εξαπέλυαν επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ ορισμένοι έσπευσαν να αποδώσουν και σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα την επίθεση. Αλλοι έγραφαν: «Καλό ταξίδι παλικάρια μας. Φύγατε την ώρα που εκτελούσατε τον αγώνα στα γραφεία μας. Το αίμα σας που χύθηκε ήταν για την πατρίδα. Αίμα, τιμή!!!», ανέφερε επίσης ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, που ενημέρωνε επίσης πως «μόλις έλαβα εντολή να μη μετακινηθούμε κανείς… θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά από τους άνωθεν».