Στη διαπίστωση ότι δεν συγκροτούνται «πυρήνες» ή «φράξιες» ή «παρασυνταγματικοί πόλοι» στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό, καταλήγει η ειδική έκθεση – ευρείας έρευνας για ενεργή εμπλοκή αστυνομικών στην έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής αλλά και τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, ρατσιστικής βίας και διαφθορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσίασε την Τετάρτη η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκε αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχή τους σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων και καταχρηστική άσκηση εξουσίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα δεν πιστοποιήθηκε η ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό. Ούτε συγκροτούνται «πυρήνες» ή «φράξιες» ή «παρασυνταγματικοί πόλοι» στην Ελληνική Αστυνομία.

Διαπιστώθηκαν ωστόσο αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων και καταχρηστική άσκηση εξουσίας .

Η έρευνα ξεκίνησε από τις 24 Σεπτεμβρίου με εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια και υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ όπου διαπιστώθηκαν αδικήματα όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, «προστασίας παράνομων δραστηριοτήτων», συμμετοχή σε αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ακραία αστυνομική συμπεριφορά με φυλετικά – ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα κίνητρα.

Στο διάστημα αυτό, ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη.

Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί από τους οποίος οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες, ενώ κατασχέθηκαν, πλήθος όπλων, 287.000 ευρώ, πλήθος ειδών επικοινωνίας, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου – παρεμπορίου.

Στο ίδιο διάστημα, «έτρεξε» παράλληλα έρευνα «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς», όπου καταγράφηκαν 142 υποθέσεις από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το Συνήγορο του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι 71 εκ των οποίων διενεργήθηκαν αυτοτελώς από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που εξιχνίασε το 85%.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται 203 αστυνομικοί σε «ακραίες συμπεριφορές» εκ των οποίων οι 118 ως υπαίτιοι (δόλος, αμέλεια) και οι 85 για σύμπραξη σε ακραία συμπεριφορά.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε «ακραία συμπεριφορά» αναδεικνύεται η διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η διεύθυνση Αμεσης Δράσης, η διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας βεβαιώθηκαν 78 περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς ( το 52% των περιστατικών που διαπιστώθηκαν πανελλαδικά), 18 στη Δυτική Αττική, 16 στον Πειραιά, 8 στη νοτιοανατολική αττική και 4 στη βορειοανατολική περιοχή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας «το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει».

«Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους», είπε ο υπουργός. και καταλήγει τονίζοντας «ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο».