Σε εκκρεμότητα θα μείνει όπως φαίνεται το ζήτημα των πλαστών πτυχίων και άλλων πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς όπως παραδέχθηκε την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαύγεια», η διαδικασία είναι «χρονοβόρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ζητώντας να κατατεθούν οι μελέτες και τα στοιχεία βάσει των οποίων ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος έκαναν λόγο για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις με «μαϊμού» πτυχία.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έγινε μια αναφορά για πλαστά δικαιολογητικά. Έχει σταλεί εγκύκλιος για να επανεξεταστούν, αλλά ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε μάλιστα ότι από τον έλεγχο που έγινε σε μία μόνο κατηγορία (των δημοτικών αστυνομικών) «διαπιστώσαμε ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση και έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία».

Όσον αφορά πάντως στις προσλήψεις για το 2014, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα ισχύσει η αναλογία 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Παράλληλα, θα ισχύσει η αναλογία 1 πρόσληψη ανά 1 αναγκαστική αποχώρηση (διαθεσιμότητα – κινητικότητα), γεγονός που προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις.