Μισθολογικό χάος εξακολουθεί να επικρατεί στο Δημόσιο, δύο χρόνια μετά την τυπική έναρξη της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα οδηγούσε σε εξίσωση των αμοιβών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αντιθέτως, παραμένουν διαφορές που αρχίζουν από περίπου 1.000 ευρώ για εργαζομένους των ίδιων προσόντων σε κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ όταν η σύγκριση γίνεται με υπαλλήλους εποπτευόμενων φορέων επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας που καταγράφεται στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασαν στη Βουλή τα ίδια τα υπουργεία στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης, και αποκαλύπτει πως εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά η βασική αρχή του ενιαίου μισθολογίου: «Υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις, θα λαμβάνουν ίσες αποδοχές ανεξάρτητα από τον φορέα όπου έχουν προσληφθεί»…

Ωστόσο, η σημερινή μισθολογική εικόνα για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε διαφορετικά υπουργεία είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ευνοημένοι είναι οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 2.672 ευρώ, ακολουθούν εκείνοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών με 2.345,23 ευρώ και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με 2.033 ευρώ.

Αδικημένοι εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχίο ΑΕΙ του υπουργείου Εξωτερικών καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται στα 1.600 ευρώ. Ενδεικτικό μάλιστα είναι πως υψηλότερες κατά 329,76 ευρώ είναι οι αποδοχές συναδέλφων τους με ανάλογα πτυχία στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου.

Ακόμη όμως και σε φορείς με παρεμφερές αντικείμενο, όπως είναι εκείνοι της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι διαφορές είναι μεγάλες. Ετσι, αντί των 1.929,76 ευρώ για τους εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, οι υπάλληλοι στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης εισπράττουν τον μήνα 1.643,26 ευρώ, στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου οι μέσες αποδοχές ανέρχονται σε 1.598,65 ευρώ και στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στα 1.473 ευρώ.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Αλαλούμ παρουσιάζεται και στους μισθούς των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου οι αποκλίσεις είναι τεράστιες μεταξύ των διαφορετικών οργανισμών.

Ετσι, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που απασχολείται στην Αττικό Μετρό λαμβάνει 2.816,89 ευρώ και στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ 2.639,18 ευρώ, αν υπάγεται στην ΕΡΓΟΣΕ πέφτει στα 2.240,72 ευρώ, στη ΓΑΙΑΟΣΕ στα 1.938 ευρώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα 1.772 ευρώ. Στους χαμηλόμισθους, οι εργαζόμενοι ανάλογων προσόντων στον ΟΑΣΑ αμείβονται με 1.364,32 ευρώ μηνιαίο μισθό και στις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ) με 1.347,13 ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε οργανισμούς και εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Μισθοί μάνατζερ ύψους 3.236,5 ευρώ περιμένουν τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εφόσον είχαν την τύχη να τοποθετηθούν στην ΕΑΧΑ (Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις), ενώ στα 3.326,2 ευρώ εκτινάσσεται ο μισθός για την αντίστοιχη κατηγορία προσωπικού στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Στα 3.183,39 ευρώ δήλωσε ο ΔΕΣΦΑ πως ανέρχονται κατά συνολικό μέσο όρο οι απολαβές των υπαλλήλων του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στη Βουλή, αυτοί οι μισθοί είναι σαφώς μεγαλύτεροι ακόμη και από εκείνους των λεκτόρων, επίκουρων και αναπληρωτών καθηγητών σε ΑΕΙ, οι οποίοι κυμαίνονται από 2.000 έως 2.500 ευρώ, ακόμη και από τις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ οι οποίοι λαμβάνουν 2.800 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στα ρετιρέ παραμένουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων με πτυχίο στη ΔΕΗ φτάνοντας τα 2.907,64 ευρώ, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας τα 2.857 ευρώ και στον Ελληνικό Οργανισμό Εμπορίου τα 2.418 ευρώ.

Σε χαμηλότερο από αυτά τα επίπεδα, αλλά υψηλότεροι ή στα ίδια επίπεδα σε σχέση, για παράδειγμα, με τους μισθούς των εκπαιδευτικών που είναι 1.750 ευρώ για τους μονίμους και 1.325 ευρώ για τους αορίστου χρόνου, διαμορφώνονται οι αμοιβές των εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων με 1.729,29 ευρώ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με 1.739,77 ευρώ και στον ΕΛΟΤ με 1.877,68 ευρώ.

Δεν έστειλαν καθόλου στοιχεία τέσσερα υπουργεία

Υπάρχουν υπουργεία όπως τα Οικονομικών, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού τα οποία δεν έστειλαν καθόλου στοιχεία σχετικά μετο μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων τους,ενώ ορισμένα άλλαόπως το Δικαιοσύνηςή το ΔημόσιαςΤάξης απέστειλαντο συγκεντρωτικόποσό των αποδοχώνγια το προσωπικό τους.