Οι καμπάνες στην Ιερισσό της Χαλκιδικής προχθές το μεσημέρι χτυπούσαν χαρμόσυνα, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό. Η αποφυλάκιση δύο κατοίκων που είναι κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές, άλλαξε, έστω για λίγο, το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί στο χωριό.

Μπορεί οι δύο κάτοικοι, που είναι από τους βασικούς κατηγορουμένους για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, να αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς κρίθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου ότι δεν είναι ύποπτοι είτε να διαφύγουν είτε να διαπράξουν τα ίδια αδικήματα, όμως το κλίμα παραμένει βαρύ.

Εκτός της δικογραφίας για την καταδρομική επίθεση του Φεβρουαρίου, που βρίσκεται στην ανάκριση με 20 κατηγορουμένους, μία δεύτερη δικογραφία, με βαριές κατηγορίες, ολοκληρώνεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε το βάρος της διερεύνησης των περισσότερων υποθέσεων που σχετίζονται με τα επεισόδια στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ. Κατηγορούμενοι φέρονται κάτοικοι του χωριού –και μάλιστα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί ύπαρξης καταγεγραμμένης συνομιλίας υπόπτου με τον βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Η φημολογία διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις αρμόδιες Αρχές με τη φράση «δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο», ενώ καμία τέτοια συνομιλία δεν έχει περιληφθεί στη δικογραφία που σχηματίζει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Η δικογραφία των περίπου 3.000 σελίδων περιλαμβάνει στη λίστα των «υπόπτων» για πρώτη φορά ορισμένους εκ των επικεφαλής του αγώνα εναντίον της εξόρυξης χρυσού. Βασικός ύποπτος για την Αστυνομία είναι ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ιθύνων νους» εγκληματικής οργάνωσης και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική.

Το κατηγορητήριο των αστυνομικών Αρχών έχει εξοργίσει τους κατοίκους, οι οποίοι φωνάζουν ότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αντίδρασή τους. Υποστηρίζουν ακόμη, ειδικά μέσω των συνηγόρων τους, ότι καμία από τις κατηγορίες δεν ευσταθεί και ότι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο δεν προσφέρουν τίποτε. «Πρόκειται για μια δικογραφία τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά. Μια ολόκληρη κοινωνία κρίνεται επειδή διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι είναι αστείες οι κατηγορίες, όπως και η προσπάθεια που έγινε για να στηριχθούν.

Στην έκθεση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη δικογραφία, που αναμένεται να παραδοθεί εντός των ημερών στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, περιλαμβάνονται διάφορα περιστατικά. Το πρώτο αφορά τη σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ στον Λάκκο Καρατζά, όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα καταλήγουν τα απόβλητα της εξόρυξης από τις Σκουριές, στο όρος Κάκκαβος. Στο επεισόδιο εκείνο τραυματίστηκε από σκάγια αστυνομικός των ΜΑΤ ο οποίος στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην εντατική και σήμερα είναι καλά στην υγεία του. Αποτέλεσε πάντως την αφορμή για την Αστυνομία να μπλοκάρει τα τηλέφωνα κατοίκων οι οποίοι πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για διάστημα δύο μηνών καταγράφηκαν οι συνομιλίες περίπου 15 κατοίκων, με βάση τις οποίες σχηματίστηκε η δικογραφία. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, εμπρησμοί, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες φθορές είναι μεταξύ των βασικών κατηγοριών της Αστυνομίας.

Το επεισόδιο στον Λάκκο Καρατζά ήταν το πρώτο που διερευνήθηκε ύστερα από σχετική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ο οποίος την επομένη του τραυματισμού του αστυνομικού τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. Εκτός όμως αυτού, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρεις εμπρησμοί αυτοκινήτων, που ανήκουν κυρίως σε εργαζομένους στα μεταλλεία, η καταστροφή του καταστήματος της προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Ιερισσού, μέχρι και η βύθιση δύο βαρκών, που αναφέρεται ότι τρυπήθηκαν με στόχο να βουλιάξουν.

Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα στην περιοχή, μετά την καταγγελία ότι συγγενής ενός προφυλακισμένου ξυλοκοπήθηκε από εργαζομένους της εταιρείας. Οπως είχε καταγγελθεί τότε, είχε βρεθεί στο μπλόκο των εργαζομένων που στήθηκε στον δρόμο προς την Ιερισσό όταν την περιοχή επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Παρά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν, στο επεισόδιο δεν δόθηκε συνέχεια από τις διωκτικές Αρχές.

Ο ΚΥΚΛΟΣ. Στο αστυνομικό κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 28 άτομα, κάτοικοι της Ιερισσού οι 22, και αυτή τη φορά και τέσσερις αντιεξουσιαστές, οι οποίοι συχνά διαδηλώνουν στο πλευρό των κατοίκων. Οι κατηγορούμενοι είναι ψαράδες, υλοτόμοι, οικοδόμοι και εργάτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση εξάρτησης με οποιοδήποτε κόμμα. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι αστυνομικές Αρχές που διενεργούν εδώ και καιρό έρευνες για τα επεισόδια στη Χαλκιδική. «Δεν μπορείς να ποινικοποιήσεις την πολιτική άποψη και είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κομματικών στελεχών στις ποινικές υποθέσεις», ξεκαθαρίζουν.

Από τους 28 «υπόπτους» ορισμένοι είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη δικογραφία που αφορά την εμπρηστική επίθεση του Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Ο ένας μάλιστα έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του. «Δεν πρόκειται για κακοποιούς, είναι κάτοικοι οι οποίοι δηλώνουν λανθασμένα την αντίδρασή τους. Ομως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη», υποστηρίζουν αστυνομικοί οι οποίοι ασχολήθηκαν με την έρευνα των υποθέσεων.