Σε έναν μήνα, οπότε και ολοκληρώνεται ο διάλογος για την πρωτοβάθμια φροντίδα, αναμένεται να ξεκινήσει νέο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθώς όπως παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «ο νόμος υπάρχει, αλλά είναι σαν να μην υπάρχει».

Την ίδια στιγμή, σε έρευνα που έκανε το υπουργείο Υγείας, το 71,5% των πολιτών επιθυμεί αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, μόνο στην περίπτωση που το ποσό θα διατεθεί στη βελτίωση του συστήματος υγείας.

«Ο φόρος της αμαρτίας, δηλαδή ποτά και τσιγάρα, είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και όχι του υγείας», έσπευσε να διευκρινίσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα τόνισε πώς σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις, αλλά ούτε και απαιτήσεις από τους δανειστές μας για αύξηση του φόρου καπνού.

Όπως εξήγηση ο υπουργός, ο έλεγχος του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Δημοσίας Τάξης, καθώς με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν αρκούν οι δομές για να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι.

Η έρευνα

Στη δημοσκόπηση που έγινε από την Επιτροπή για τον Ελεγχο του Καπνίσματος σε 2.000 άτομα, προκύπτει πώς ακόμη και οι καπνιστές έχουν θυμώσει που δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

99,2% έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά οι θαμώνες καπνίζουν

70,7% των πολιτών εκτιμούν πώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα

78% εκτιμούν ότι το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους αποτελεί σημάδι πολιτιστική υποβάθμισης της χώρας