Τον τηλεοπτικό γόρδιο δεσμό για την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα το 2014 λύνουν διατάξεις για τη Δημόσια Τηλεόραση και τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις».

Ο ειδικός εκκαθαριστής (για την ΕΡΤ) – διαχειριστής (για τη ΔΤ) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπό σχηματισμού νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα (ΝΕΡΙΤ) αποκτούν υπερεξουσίες σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να κάνουν συμβάσεις (έργου, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών και ραδιοτηλεοπτικούς προγράμματος).

Ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να ορίζει προϊστάμενους με βάση το οργανόγραμμα προσωπικού της ΔΤ (αν και υπάρχει υπηρεσιακό τετραμελές ΔΣ) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ να αναθέτει έργο ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικό πρόσωπο ή κοινοπραξία φυσικών προσώπων (δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων).

Για δε τις απευθείας προσλήψεις προσώπων – εκτός του προσωπικού της ΝΕΡΙΤ – ως προϋπόθεση παρουσιάζεται η επαγγελματική ιδιότητα. Πρέπει δηλαδή να είναι κάποιος «δημοσιογράφος, καλλιτέχνης κάθε ειδικότητας ή τεχνικός επιστήμονας υψηλής εξειδίκευσης».

Με άλλη διάταξη παίρνουν επιμήκυνση οι συμβάσεις όσων προσλήφθηκαν στη ΔΤ με ανώτατο χρονικό όριο τους δέκα μήνες, ως τη λήξη δηλαδή της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.