Εναν χρόνο προτού τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ορμήσουν σε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών σε Μεσολόγγι και Ραφήνα, μία ομάδα νεαρών με ξύλινα και μεταλλικά ρόπαλα στα χέρια περικύκλωσε δύο γυναίκες στο Περιστέρι. Ηλικιακά, θα μπορούσαν να είναι μητέρες τους. Τις ρώτησαν αν κατάγονται από την Αλβανία. Απαίτησαν να δουν τις ταυτότητές τους. Οταν εκείνες αρνήθηκαν, τις χαστούκισαν, τις έφτυσαν, τις χτύπησαν μέχρι λιποθυμίας. Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν για εκείνη την επίθεση, το 2011, βρίσκονται δύο ανήλικοι. Δεν είναι οι μόνοι. Οι δικογραφίες για τη δράση της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτουν ότι το ρατσιστικό μίσος όπλιζε συχνά χέρια εφήβων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν «ΤΑ ΝΕΑ», πέντε ανήλικοι εμπλέκονται σε ξυλοδαρμούς και ληστείες κατά μεταναστών. Ο μικρότερος ήταν 16 ετών όταν φέρεται ότι συμμετείχε σε αντίστοιχο περιστατικό. Δύο άλλοι κατηγορούμενοι ήταν 18 ετών και οκτώ ήταν ηλικίας 20-27 ετών. Σε ένα περιστατικό μόνο φαίνεται ότι οι ανήλικοι έδρασαν χωρίς την εποπτεία ή την παρουσία «καθοδηγητών».
Ο μικρότερος κατηγορούμενος, μαζί με έναν 17χρονο φίλο του και έναν ακόμη άγνωστο δράστη που αναζητείται, χτύπησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τον περασμένο Μάιο στον Αγιο Παντελεήμονα έναν μετανάστη από τη Νιγηρία. Εφυγαν με λεία 300 ευρώ, αλλά τους συνέλαβαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Στην κατοχή του 17χρονου βρέθηκε «έντυπο υλικό εθνικιστικού περιεχομένου», μεταξύ άλλων ένα φυλλάδιο με τον αγκυλωτό σταυρό και φωτογραφία του Χίτλερ.

Μία ανήλικη, 17 ετών και εκείνη, βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορουμένους για την επίθεση εναντίον αιγύπτιου αλιεργάτη στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012. Για την ίδια επιδρομή τότε στην οικία του μετανάστη κατηγορείται και ο 20χρονος φίλος της ο οποίος ως ανήλικος είχε τιμωρηθεί για κλοπή με φυλάκιση 30 ημερών με αναστολή. Σύμφωνα με τη δικογραφία εκείνη την επίθεση φέρεται να συντόνιζε ο Αναστάσιος Πανταζής, βασικό στέλεχος του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Ο Πανταζής είναι προφυλακισμένος και κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο φάκελος για τη δράση της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνει δικογραφία και για επίθεση με μαχαίρι που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο έξω από σχολική αυλή στο Παλαιό Φάληρο. Το θύμα, μαθητής, δέχτηκε μαχαιριές στο πρόσωπο Ο δράστης είναι 21 ετών, φοιτητής Θεολογίας, και η Αστυνομία βρήκε στο δωμάτιό του αυτοκόλλητα με σύμβολα της δικτατορίας και της Χρυσής Αυγής. Για εκείνη την επίθεση συνελήφθη ως συνεργός και ένας 18χρονος.

ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ. Λίγο πριν κλείσει τα 19 φέρεται να συμμετείχε σε ρατσιστικό πογκρόμ και ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και τα στοιχεία του έχουν δημοσιοποιηθεί έπειτα από εισαγγελική εντολή. Η νύχτα του πογκρόμ στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 ξεκίνησε στις 19.50. Μία ώρα αργότερα είχαν πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές επιθέσεις κατά επτά μεταναστών. Αφού παράτησαν το τελευταίο θύμα τους αιμόφυρτο, κάλεσαν με το κινητό του τηλέφωνο, που είχαν κλέψει, γιατρό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
«Φάγαμε το μαύρο σκυλί», του είπαν. «Απασχολείς Πακιστανούς, θα σε φτιάξουμε κι εσένα. Εμείς είμαστε η Χρυσή Αυγή», τον απείλησαν. Ο γιατρός παρακολουθούσε χρόνια τον μετανάστη που πάσχει από διαβήτη. Οι δράστες βρήκαν αρκετές κλήσεις προς το νούμερό του και νόμιζαν ότι ήταν ο εργοδότης του μετανάστη. Οι απειλές τους εντάσσονται στο κλίμα τρομοκράτησης που καλλιέργησε τόσον καιρό η Χρυσή Αυγή με εφόδους σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που απασχολούν μετανάστες.

«Στο τηλέφωνο φώναζαν, έβριζαν, θεωρούσαν ότι το θύμα τους είναι νεκρό», λέει σήμερα ο γιατρός στα «ΝΕΑ» και ζητεί για την ασφάλειά του να μη δημοσιευθεί το όνομά του. «Το μαχαίρι τους σταμάτησε έναν πόντο από την καρδιά του», προσθέτει.