Τα συνθήματα δεν έχουν σβήσει σε τοίχους και στόρια του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής. «Πογκρόμ», διαβάζεις σε ένα. «Εξω οι ξένοι», γράφει σε κάποιο άλλο. Εδώ εγκαταστάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια η Χρυσή Αυγή χωρίζοντας σοκάκια και στενά με τη γραμμή του χρώματος. Απλώθηκε στις γειτονιές με το σύνθημα, «να ξεβρωμίσει ο τόπος». Σήμερα, μαζί με την οικονομική κρίση αυτά τα δεκάδες ξεσπάσματα ρατσιστικής βίας άφησαν μια περιοχή να μετράει πληγές. Στην οδό Πιπίνου δεν θα βρεις πια το καφέ – ουζερί «Φαινεώς». Στην Αχαρνών έκλεισε το ανθοπωλείο της Βεντουρή. Στην Αγορακρίτου το διαμέρισμα που ξενοίκιασε ο πρόσφυγας Μοχάμεντ Μοχαμαντί, αφού τον απείλησαν χρυσαυγίτες, παραμένει ακατοίκητο.

Η δράση συμμορίας διαφθοράς και αυθαιρεσιών στο Τμήμα Ασφαλείας του Αγιου Παντελεήμονα, που αποκάλυψε πρόσφατα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., συμβάδιζε με τις επιθέσεις ομάδων κρούσης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Η νεοναζιστική παράταξη εμφανίστηκε επίσημα εδώ το 2009 όταν ο Χρήστος Ρήγας, βασικό στέλεχός της, άνοιξε το μπαρ «Πύλες» στην οδό Αλκιβιάδου. Από τότε εκείνος ο δρόμος ήταν αδιάβατος τα βράδια για όποιον είχε σκούρο δέρμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 δημοσιοποιείται ρατσιστική επίθεση στην πλατεία σε έναν 32χρονο Αφγανό. Αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» ήταν μάρτυρας στον ξυλοδαρμό ενός μετανάστη στην οδό Αλκιβιάδου από ομάδα νεαρών. Λίγο καιρό πριν από τις δημοτικές εκλογές ο νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωνε χωρίς ενδοιασμό στα «ΝΕΑ»: «Αμα η Χρυσή Αυγή βγάλει δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόμ». Και τον Νοέμβριο του 2010 χρυσαυγίτες έκαναν εφόδους σε καταστήματα μεταναστών στην Αχαρνών μετά την επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί ιδιοκτήτης κουρείου στην περιοχή.

Η παράταξη του Νίκου Μιχαλολιάκου τελικά τα κατάφερε στις δημοτικές εκλογές. Πρώτη φορά στην ιστορία της ανέδειξε δημοτικό σύμβουλο συγκεντρώνοντας το 8,35% των ψήφων στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα.

«Ο Αγιος Παντελεήμονας, όπως είχαμε σημειώσει στην ετήσια έκθεσή μας για το 2012, είναι »άβατο» λόγω του φόβου των επιθέσεων», λέει στα «ΝΕΑ» η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςΕλένη Τάκου. Βάσει των στοιχείων του Δικτύου προκύπτει ότι από τα συνολικά 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2012 τα 107 σημειώθηκαν στον δήμο Αθηναίων, κυρίως σε συνοικίες του κέντρου όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αττικής, η Πλατεία Αμερικής και γύρω από την Ομόνοια.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένες περιπτώσεις, «τα θύματα ή οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή είτε επειδή γνωρίζουν ότι είναι μέλη τοπικών οργανώσεων του κόμματος».

Για το 2013, μολονότι απομένουν τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η καταγραφή, η κ. Τάκου αναφέρει πως η τάση των ρατσιστικών επιθέσεων στον Αγιο Παντελεήμονα δεν έχει αλλάξει. «Υπάρχουν και άλλα περιστατικά που ούτε οι μετανάστες ούτε οι κοινότητές τους τα καταγγέλλουν λόγω του φόβου», εξηγεί.

ΓΑΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ. Η παρουσία σημερινών βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά που είχε αναδειχτεί σε πεδίο σύγκρουσης αποτέλεσε κριτήριο για να ανελιχθούν στην ιεραρχία της παράταξης. Στις 8 Ιουνίου 2012 ο βουλευτής Κορινθίας Ευστάθιος Μπούκουρας έλεγε με περηφάνια σε περιοδεία του στο χωριό Εξαμίλια ότι συμμετείχε σε επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα. «Κατέβηκα στο πεζοδρόμιο και έδινα μάχες. Εχω πάει τρεις φορές Αυτόφωρο επειδή κράταγα στειλιάρι», τόνιζε.

Παρών στις συμπλοκές ήταν και ο προφυλακισμένος πλέον βουλευτής Γιάννης Λαγός. Χρυσαυγίτης που συμμετείχε σε οργανωμένες πορείες της παράταξης στην περιοχή από το 2010 λέει στα «ΝΕΑ» πως τον είχαν εφοδιάσει με στειλιάρι και ασπίδα για να αντιμετωπίσει τυχόν επέμβαση των ΜΑΤ. «Τα μέλη σχημάτισαν δύο σειρές μπροστά σε παράταξη και από πίσω βρίσκονταν οι υπόλοιποι σε μια από τις συγκεντρώσεις μας. Υπήρχε τότε οδηγία να μη χτυπήσουμε μετανάστες, αλλά να αντιδράσουμε αν γίνει κάτι με τα ΜΑΤ. Θυμάμαι τον Λαγό. Πρώτη φορά τον είδα εκεί, να συγκρούεται με τα ΜΑΤ», λέει ο υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής που συμμετείχε στα επεισόδια.

Ο διερμηνέας

Ο Μοχάμεντ Μοχαμαντί έχει γίνει μάρτυρας αρκετών ρατσιστικών επιθέσεων. Εχει υπάρξει και θύμα τους. Κατά καιρούς, όπως λέει όταν τον συναντάμε στον Αγιο Παντελεήμονα, βοηθούσε την Αστυνομία ως διερμηνέας. Εχει δέκα χρόνια στην Ελλάδα, νόμιμα, ως κάτοχος πολιτικού ασύλου. «Μπήκαν στο διαμέρισμά μου μέλη της Χρυσής Αυγής και κάτοικοι και με απείλησαν να φύγω, αλλιώς θα μου έβαζαν φωτιά. Αναγκαστικά μετακόμισα», λέει.

Υπολογίζει ότι πήγε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 25 φορές για να βοηθήσει συμπατριώτες του έπειτα από ρατσιστικά χτυπήματα. «Στην Αστυνομία μάς έλεγαν ότι αν κάνουμε κάποια καταγγελία, θα μπλέξουμε με δικαστήρια και θα χάσουμε», προσθέτει. «Οι περισσότεροι μετανάστες φοβούνταν να μιλήσουν. Και πολλές επιθέσεις δεν καταγράφονταν».