Επί οκτώ μήνες ο Παναγιώτης Μανάβης είχε δει τα πάντα ως μέλος του κλειστού πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νεμέα: συντονισμένες επιθέσεις κατά μεταναστών, σφετερισμό εισφορών και ιδεολογική κατήχηση νεοφερμένων. Προεκλογικά βρισκόταν στο πλευρό του χρυσαυγίτη βουλευτή Κορινθίας Ευστάθιου Μπούκουρα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Ευελπίδων εκ του ασφαλούς, προστατευόμενος από την ασυλία της έδρας του. Στόχος του βουλευτή ήταν να κατονομάσει τον νέο μάρτυρα της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και εμμέσως να απειλήσει όσους ανοίγουν το στόμα τους.

Ο Μπούκουρας δήλωσε ότι ο Παναγιώτης Μανάβης κατέθεσε στους ανακριτές υπό καθεστώς προστασίας και μίλησε για κρυμμένο οπλισμό της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία. Μάλιστα τον αποκάλεσε «ψευδομάρτυρα». «ΤΑ ΝΕΑ» συνάντησαν τον Π. Μανάβη στη Νεμέα. Δέχθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα, αφού συμβουλεύτηκε τον δικηγόρο του. Αρνείται ότι αυτός είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά αποκαλύπτει επώνυμα τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του. Ψηλός, σωματώδης και με ξυρισμένο κεφάλι, ο 28χρονος Π. Μανάβης εργαζόταν σε νυχτερινά μαγαζιά. Κατάγεται από τις Αρχαίες Κλεωνές, όπως και ο πατέρας του Μπούκουρα, και συνόδευε προεκλογικά τον χρυσαυγίτη βουλευτή.

ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ. Μετά τις εκλογές οι δύο άνδρες είχαν λογομαχήσει. Ο Π. Μανάβης λέει ότι δεν ανεχόταν άλλο τις ύβρεις του βουλευτή και τα στρατιωτικά παραγγέλματά του. Οταν αποφάσισε να αποχωρήσει ζήτησαν από άλλα μέλη να κόψουν κάθε επικοινωνία μαζί του. Τον απείλησαν, όπως λέει ο ίδιος, ότι θα φέρουν τον Γιάννη Λαγό να του «σπάσει τα μούτρα».
Πριν ακόμη η Χρυσή Αυγή αναπτύξει δράση στην Κόρινθο έστησε το παράρτημά της στη Νεμέα. Ο πυρήνας της ήταν αρκετά δραστήριος, αρχικά με βάση 200 μελών. Σήμερα, μετά την αποχώρηση του Π. Μανάβη και πολλών ακόμη, ξέμειναν μια χούφτα άνθρωποι να αερίζουν τα γραφεία μία φορά την εβδομάδα. Ανάμεσά τους έχουν, όπως λένε ντόπιοι, υπόδικους και επιχειρηματίες που μοίραζαν ακάλυπτες επιταγές στην περιοχή και ελπίζουν ότι η Χρυσή Αυγή θα τους παρέχει προστασία.

Ο Π. Μανάβης λέει ότι δεν γνωρίζει κάτι για οπλισμό. Παραδέχεται όμως ότι συμμετείχε προεκλογικά στη συντονισμένη επίθεση κατά μεταναστών στο λιμάνι της Κορίνθου. «Ημασταν περίπου 20 άτομα με επικεφαλής τον Μπούκουρα. Είχαμε ολοκληρώσει πορεία στην πόλη φωνάζοντας συνθήματα και κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι. Εκεί βρίσκονταν έξι μετανάστες. Τρέξαμε κατά πάνω τους. Θέλαμε να τους πλακώσουμε στις κλωτσιές, και ο Μπούκουρας μαζί. Εάν μας έλεγε όχι δεν θα πηγαίναμε. Οι μετανάστες μάς είδαν και μες στον πανικό τους βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν», λέει στα «ΝΕΑ».

«ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΛΥΨΗ». Οπως εξηγεί, οι επιθέσεις κατά μεταναστών είχαν γίνει ρουτίνα για τα μέλη της οργάνωσης. «»Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διώξει τους ξένους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δυσκολέψουμε τη ζωή». Αυτή ήταν η γραμμή τους. Κλωτσιές σε Πακιστανούς έπεφταν πάντα, και στην Κόρινθο και στην Αρχαία Κόρινθο και στο Λουτράκι και στα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ. Υπήρχε κάλυψη από την Αστυνομία», λέει και προσθέτει: «Στον πυρήνα Κορίνθου είχαν μαζέψει 50 παιδιά που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Μπήκαν μέσα για να είναι μέλη μιας ομάδας. Κανείς δεν τους ζήτησε τον λόγο γιατί χτυπούσαν μετανάστες. Μιλούσαν για τα κατορθώματά τους και τους έλεγαν »καλά έκανες». Ηταν ένας τρόπος να δείξουν τον ανδρισμό τους».

Ο Παναγιώτης Δράκος, ένα από τα μέλη της προσωπικής φρουράς του Μπούκουρα, εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή με προτροπή του Π. Μανάβη. «Ημασταν μαζί στο σχολείο και στις Ειδικές Δυνάμεις. Εγώ τον έκανα χρυσαυγίτη. Σε ένα απόγευμα του φόρεσα την μπλούζα», λέει ο 28χρονος. «Του είπα να φύγει όταν αποχώρησα εγώ, αλλά δεν με άκουσε. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι όλο αυτό ήταν ένα ψέμα». Τρεις ημέρες μετά την εμφάνισή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, ως παραστάτης στο πλευρό του Νίκου Μιχαλολιάκου στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια, ο Δράκος συνελήφθη γιατί βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του ένα πιστόλι, τέσσερα φυσίγγια, πτυσσόμενα κλομπ και σουγιάδες. Μαζί του συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και ο Γρηγόρης Χάιδας, βασικό στέλεχος και αυτός του πυρήνα της Κορίνθου και μέλος της φρουράς του Μπούκουρα. Ο Π. Μανάβης λέει ότι τιμωρήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή για έξι μήνες. «Τους απαγόρευαν να πάνε στα γραφεία», σημειώνει.

ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ. Για τον Π. Μανάβη η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε «σαν ένα μεγάλο μαγαζί». Οπως λέει, οι νέοι υποστηρικτές έπρεπε να πληρώσουν τη συνδρομή των 20 ευρώ και να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα έγραφαν εάν και πού είχαν υπηρετήσει στον Στρατό, τα ονόματα των συγγενών τους, τα τηλέφωνά τους και ότι είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις εντολές του αρχηγού. «Παίρναμε τις εισφορές των 20 ευρώ και τις τρώγαμε, μαζί με τον Μπούκουρα, σε ταβέρνες», λέει ο Π. Μανάβης. Παράλληλα κάθε νεοεισερχόμενος ήταν υποχρεωμένος να εξοπλιστεί με την κατάλληλη ενδυμασία: αρβύλες, παντελόνια, μπλούζες, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 200-300 ευρώ ανά άτομο.
Οταν ερχόταν η ώρα της «κοινωνικής πολιτικής» οι διανομές φαγητού γίνονταν στη Νεμέα και στην ευρύτερη περιοχή με δωρεές, όχι με μέρος των βουλευτικών αποζημιώσεων, όπως διατεινόταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Ο πιο φτωχός μάζευε από τη γειτονιά λάδια και μακαρόνια και μετά τα μοιράζαμε στο όνομα της Χρυσής Αυγής. Τα χρήματα του κόμματος δεν πηγαίνουν στα συσσίτια. Και το νοίκι των γραφείων πληρωνόταν από μέλη», λέει ο Π. Μανάβης.

Έσπερναν μίσος με ψευδείς ειδήσεις

Κάθε τόσο στα γραφεία γινόταν πλύση εγκεφάλου από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. «Ξεκίνησαν στην αρχή ως εθνικιστές και μετά μιλούσαν για εθνικοσοσιαλισμό και γαλάζια φυλή. Αυτό δεν μου ταίριαζε», τονίζει το πρώην μέλος της οργάνωσης. Η ιδεολογική κατήχηση περιελάμβανε και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Συχνά έλεγαν ότι επίκειται πόλεμος με την Τουρκία ή ότι κάποιος ντόπιος έχει πέσει θύμα ληστείας από αλλοδαπούς. Μια παρόμοια φήμη είχε διαδοθεί στην τοπική κοινωνία και προεκλογικά. Η ιστορία με διάφορες παραλλαγές είχε ως εξής: μετανάστες βίασαν ένα ζευγάρι Κορίνθιων. Ο δημοσιογράφος Λάκης Γιαννιδάκης, διαχειριστής της πιο δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας στην Κόρινθο (sfedona.gr) είχε ερευνήσει την υπόθεση. «Δεν υπήρχε τίποτα. Το έψαξα στο νοσοκομείο, μίλησα με καταστηματάρχες και με τις πηγές που είχα στην Αστυνομία. Ηταν ένα ψέμα», λέει.

Ο Μανάβης ομολογεί ότι άργησε να απεμπλακεί από τη Χρυσή Αυγή. «Είναι κουτοί όσοι έχουν απομείνει», λέει. «Αλλά και ένας κουτός μπορεί να σκοτώσει».