Επιχείρηση αποκάλυψης της οργανωμένης αξιόποινης δράσης μελών της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, αρχίζει με ταχύτατους ρυθμούς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η κατεπείγουσα εντολή, με τη σφραγίδα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ύστερα και από τον φάκελο με το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων που διαβίβασε πριν από λίγες ημέρες στον Αρειο Πάγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, διέταξε χθες το μεσημέρι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το γεγονός ότι η έρευνα διατάχθηκε ημέρα Κυριακή –αργία για τη Δικαιοσύνη –και ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη δείχνει, όπως επισημαίνουν ανώτατες δικαστικές πηγές, την πρόθεση του Αρείου Πάγου να ερευνήσει ταχύτατα αυτή τη σοβαρή υπόθεση, που δεν έχει μόνο ποινικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν, εκτός από τις αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί ήδη με πρωταγωνιστές μέλη ακόμα και βουλευτές της οργάνωσης, στοιχειοθετείται η τέλεση και άλλης αξιόποινης πράξης. Και μάλιστα με στόχευση στο κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια.

«Πρώτη ύλη» στα χέρια του ανώτατου εισαγγελέα θα είναι ο «φάκελος Δένδια», αλλά και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με τις μαρτυρίες πρώην και εν ενεργεία μελών της Χρυσής Αυγής που δίνουν συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης.

Από το γραφείο του εισαγγελέα που αναλαμβάνει σήμερα τα ηνία της έρευνας θα περάσουν τις επόμενες ημέρες τα πρόσωπα αυτά, για τα οποία ο νόμος προβλέπει τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας ώστε να καταθέσουν όσα γνωρίζουν χωρίς φόβο. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ερευνών του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα υποβάλει αιτιολογημένο πόρισμα στην κ. Κουτζαμάνη. Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι θεμελιώνεται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης τότε, όπως όλα δείχνουν, η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Και βέβαια λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η δικαστική της διερεύνηση –όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν –αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη-ειδικό ανακριτή αφού προηγουμένως συγκληθεί η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας.

Ο ανώτερος δικαστής θα αναλάβει όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής και έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει αναγκαίο, να προχωρήσει ακόμα και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τα μέλη της οργάνωσης.

Στο επίπεδο της αστυνομικής έρευνας, αναζητείται δεύτερο κινητό τηλέφωνο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατείχε ο Ρουπακιάς, το οποίο κατάφερε να ξεφορτωθεί λίγο μετά τη δολοφονία. Πάντως, από το τηλέφωνο που βρέθηκε πάνω του έχουν τεθεί σε στενό κλοιό έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της οργάνωσης Νίκαιας Γ. Πατέλης, με τον οποίο ο Ρουπακιάς φέρεται να επικοινώνησε λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης. Από το γαϊτανάκι των τηλεφωνημάτων ανάμεσα στα μέλη του τάγματος εφόδου των χρυσαυγιτών, αναμένεται να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τουλάχιστον για δεκαπέντε πρόσωπα.

Ερευνα για δύο άτομα

Την κινητοποίηση ολόκληρου του στρατιωτικού μηχανισμού έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο μέλη της Χρυσής Αυγής λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση με όπλα

από εν ενεργείαστελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο να διερευνήσει το θέμα και να καταλογίσει ευθύνες αν υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ήδη διερευνώνται δύο άτομα, τα οποία στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε ύποπτα περιστατικά.

Ο ένας είναι μέλος των Ειδικών Δυνάμεων και στενός συγγενής ιπροβεβλημένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε επεισόδιο με θύματα Γεωργιανούς. Ο δεύτερος είναι γιος απόστρατου αξιωματικού της ευρύτερης οικογένειας Μιχαλολιάκου.