Δεν θα διατίθενται αστυνομικοί συνοδοί στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι να αποφανθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί της αναφοράς που απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από μέλη υποστηρικτές του συγκεκριμένου κόμματος.

Παράλληλα η διερεύνηση των υποθέσεων που φέρονται ως συνδεόμενες με εγκληματική δραστηριότητα μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Νίκου Παπαγιαννόπουλου.

Ανακοινώνεται ότι κατά περίπτωση μέτρα για την ασφάλεια των εν λόγω βουλευτών (κατά τις μετακινήσεις τους και κατά την παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο) θα δύναται να λαμβάνει η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, εφόσον της υποβληθεί αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και στις 18/9/2012, με εξαίρεση τότε του Γενικού Γραμματέας του κόμματος, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών ασφαλείας διατέθηκαν εκ νέου σε ορισμένους βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος αστυνομικοί συνοδοί, ύστερα από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, κρίθηκε επιπλέον ότι μέχρι να αποφανθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί της αναφοράς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η διάθεση συγκεκριμένων αστυνομικών συνοδών στους βουλευτές του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» είναι ασύμβατη, θεσμικά και νομικά, με τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας και τα αγαθά της προστασίας της έννομης τάξης και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος που υπηρετεί.

«Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας» τονίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, στην αναφορά του.

«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΛ.ΑΣ είναι στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αρμοδιοτήτων τους» σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Στην αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Δένδιας κοινοποιεί έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ./Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών ή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής «οι οποίοι φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».

Στο μεταξύ, μετά από πρόταση του υπουργού Δημοσίας Τάξης Νίκου Δένδιας και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, η περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων που φέρονται ως συνδεόμενες με εγκληματική δραστηριότητα μελών – υποστηρικτών Χρυσής Αυγής ανατίθεται στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (αντιτρομοκρατική υπηρεσία)