Τα δημοτικά σχολεία μπήκαν σήμερα στον χορό των κινητοποιήσεων καθώς άρχισε η απεργία των δασκάλων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, ενώ η συμμετοχή των καθηγητών στη δική τους απεργία ήταν και χθες μαζική αλλά με ενδείξεις υποχώρησης.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι τα κενά που παραμένουν σε αρκετά δημοτικά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παραδέχεται το υπουργείο Παιδείας και ότι πλήθος ολοήμερων σχολείων υπολειτουργούν λόγω έλλειψης δασκάλων, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους όσο εργάζονται. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι όποιες δυσλειτουργίες θα έχουν αντιμετωπιστεί.

Στο μέτωπο της Μέσης Εκπαίδευσης, φαίνεται πως από τη δεύτερη ημέρα της η απεργία διαρκείας των καθηγητών εμφάνισε τις πρώτες ενδείξεις κάμψης. Σύμφωνα με την ίδια την ΟΛΜΕ που έδινε ποσοστά συμμετοχής 90% – 100% την πρώτη ημέρα, χθες η συμμετοχή έπεσε στο 80%. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλούνταν στοιχεία από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η συμμετοχή από 72%-73% την πρώτη ημέρα έπεσε χθες σε 45%-48% κατά μέσο όρο. Ούτε οι καταλήψεις σχολείων από μαθητές φαίνεται να αυξάνονται ιδιαίτερα (15 σχολεία, ιδίως ΕΠΑΛ, τελούν υπό κατάληψη), τουλάχιστον σε σημείο συγκρότησης κρίσιμης μάζας που θα υποβοηθούσε τους καθηγητές. Στη Ζάκυνθο μάλιστα, η Αστυνομία συνέλαβε 6 μαθητές με την αιτιολογία της «αποτροπής κατάληψης», οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο μεταξύ, οι καθηγητές διοργάνωσαν χθες μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα και πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις Γραφείων Εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.

Εκτιμήσεις

Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εκτιμούσαν χθεςότι ακόμη και αντην ερχόμενη Παρασκευήοι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ αποφασίσουν συνέχιση των απεργιών και την ερχόμενη εβδομάδα η συμμετοχή των καθηγητών θα υποχωρήσει σημαντικά.