Πρόταση ώστε η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία να γίνει προαιρετική και να σταματήσει η «ορθόδοξη κατήχηση των μαθητών» έκανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.

Μάλιστα, η βουλευτής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε να αλλάξει η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος και από Θρησκευτικά να γίνει «θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου». «Στη Β’ και την Γ’ των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η Ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται Ιστορία μόνο στην Α’ Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν Θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου;» διερωτήθηκε η κ. Ρεπούση. Η ίδια υποστήριξε μάλιστα, ότι η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στη θρησκευτική κατήχηση, παρά μόνο «στην επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για τον ρόλο που έπαιξαν αυτές στην πορεία της ανθρωπότητας».

Παράλληλα η κ. Ρεπούση άσκησε κριτική στο επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Εσείς, όχι μόνο δεν κάνετε προαιρετικά τα Θρησκευτικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση. Αντίθετα υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πώς μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες».