Γενική συνέλευση συγκάλεσε το πρωί της Τετάρτης το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, αντιδρώντας στα σκληρά αιτήματα της τρόικας που προβλέπουν «λουκέτο» σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα χειριστεί προσωπικά το ζήτημα.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην έχει η χώρα αμυντική βιομηχανία και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας αναζητούν πλέον ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την τύχη των ΕΑΣ, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έκαναν λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της τρόικας, καθώς στο σχετικό e-mail αναφερόταν πως το κόστος για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΑΣ υπολογίζεται στα 144 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν προκύπτει από πουθενά.

Όπως είπε χθες η κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς επίσης και άλλα 12 εκατ. που αφορούν εθελουσία έξοδο για 350 άτομα (επί συνόλου 818), ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους έλληνες φορολογουμένους.

Σημειώνεται ότι τα 30 εκατομμύρια αφορούν οφειλές προς τους εργαζομένους, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την προμήθεια αμυντικού υλικού.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ οδηγείται σε εκκαθάριση εν λειτουργία, η ΛΑΡΚΟ σε αναδιάρθρωση και πώληση, ενώ τα ΕΑΣ θα διαχωρίζονταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στον δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, μια πρώτη απάντηση στην τρόικα αναμένεται να διαβιβασθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενδεχομένως και σήμερα, ενώ πηγές του υπουργείου τόνιζαν χθες ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον αμυντικό σχεδιασμό η λειτουργία των εργοστασίων πυρομαχικών σε Υμηττό (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), Λαύριο και Αίγιο.

Στη βάση αυτή, προεξοφλούσαν το κλείσιμο των μονάδων των ΕΑΣ σε Ιωάννινα και Κύμη, ενώ οι εγκαταστάσεις της Ελευσίνας ενδέχεται να συγχωνευθούν με αυτές του Υμηττού.

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξετάζει και το ενδεχόμενο εξαγοράς από το υπουργείο Οικονομικών των εγκαταστάσεων σε Υμηττό, Λαύριο και Αίγιο με κονδύλια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Το ενδιαφέρον εξαγοράς έχει μεταφερθεί από τον κ. Αβραμόπουλο στον κ. Σαμαρά, ενώ εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει δεκτή από την τρόικα, εφόσον το κόστος θα καλυφθεί αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι -που είναι απλήρωτοι από το Μάιο- προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα αιτήματα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώνουν δυναμικό «παρών» στη ΔΕΘ με μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη λειτουργία ενός ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Υπέρ της ύπαρξης ενός κρατικό ενιαίου φορέα τάχθηκε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Εξάλλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά και διά στόματος του πρωθυπουργού στο αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η κυβέρνηση «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας».

Ο Θ. Δρίτσας αναφέρει ότι «από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το e-mail που έστειλε η τρόικα, για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανέναν».

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους – γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο Θ. Δρίτσας, «μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων».