Υγιεινότερο μενού, με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, στα σχολικά κυλικεία εισαγάγει νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μπαίνουν αυστηροί κανόνες, οι οποίοι καταπατούνται κατ΄ συρροή σε κάθε σχολική χρονικά εξ’ αιτίας των ελλείψεων ελέγχων.

Ειδικότερα, η νέα υγειονομική διάταξη είναι αποτέλεσμα της ανάγκης «εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή.

Ετσι, φέτος οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία εκτός από φρέσκα φρούτα και σαλάτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα υλικά θα είναι καλά πλυμένα και θα σερβίρονται χωρίς αλάτι, παρά μόνον με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Σε ό,τι αφορά τα αλμυρά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρι, κριτσίνια και κράκερ), πρέπει σύμφωνα με την ίδια διάταξη να τηρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 3%, τα τρανς λιπαρά το 0,1% και το νάτριο το 0,5%.

Λάιτ πρέπει να είναι και η γαλοπούλα (είναι το μοναδικό επιτρεπόμενο αλλαντικό) που χρησιμοποιείται στα σάντουιτς, με κορεσμένα λιπαρά έως και 1% και νάτριο έως και 1%.

Οι ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, το βραστό αυγό και τα λαχανικά μπορούν να νοστιμίζουν τα σάντουιτς, όχι όμως λιπαρές σος όπως είναι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.

Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια διάταξη, μειώνεται η μερίδα για τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες – από 200 γρ. πέφτει στα 120 γρ. – με το νομοθέτη να απαγορεύει τη χρήση ζύμης σφολιάτα και να υπογραμμίζει ότι το τυρί θα πρέπει να αποτελεί το 40% του συνολικού βάρους του προϊόντος.

Σημειώνεται ότι οι τσίχλες και οι σοκολάτες…αποβάλλονται από τα σχολικά κυλικεία, ενώ αυστηρό φρένο μπαίνει και στην χρήση αλλαντικών.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για εκείνα τα σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά – που διαθέτουν χώρους εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται στην υγειονομική διάταξη, ο σεφ θα πρέπει να ακολουθεί εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.