Ελληνικές ατομικές επιχειρήσεις, αψηφώντας την οικονομική ύφεση, εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο της χώρας και δημιουργούν εξειδικευμένα πακέτα παραθερισμού που λειτουργούν ως σανίδα σωτηρίας για τον ελληνικό τουρισμό

Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η επιχειρηματικότητα σε καιρούς οικονομικής κρίσης μοιάζει μάλλον με κακόγουστο ανέκδοτο παρά με ευκαιρία ανάπτυξης. Και όμως! Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται το αντίθετο, με τους νέους που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα να ανοίγουν όλο και περισσότερο τον δρόμο για τη δημιουργία πρωτότυπων και εξειδικευμένων τουριστικών επιχειρήσεων. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σημαντικά, σύμφωνα δε και με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» είναι το «καλό παράδειγμα» της Ελλάδας. Αφού καταφέρνουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, να δώσουν μια μικρή αλλά τόσο απαραίτητη ανάσα στις τοπικές –και όχι μόνο –οικονομίες.

Καταδύσεις στο «Απέραντο Γαλάζιο»

Το Καταδυτικό Κέντρο (τηλ. 22850-73.611, 693-2249538, www.amorgos-diving.com) δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε τον μυστηριώδη βυθό του Αιγαίου. Θα ανακαλύψτε το υποθαλάσσιο βασίλειο του νησιού με τη βοήθεια του εκπαιδευτή Δημήτρη Συνοδινού, ο οποίος, αφού θα σας εξοπλίσει κατάλληλα, θα σας δείξει πώς θα κάνετε άφοβα τις βουτιές σας στα καθαρά και γεμάτα ζωή νερά της Αμοργού. Ηταν 5 χρονών όταν ο πατέρας του τον πήγε στα γυρίσματα της φημισμένης ταινίας «Απέραντο γαλάζιο» και είδε για πρώτη φορά ανθρώπους ντυμένους με τις στολές να βουτούν και να λαμπυρίζουν βγαίνοντας από την αγκαλιά του πελάγους. Αυτό ήταν. Μεγαλώνοντας έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο, μεταφέροντας πλέον τις εικόνες του νησιού του σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου που αναπαριστούν ναυάγια, σπήλαια ή τοίχους από κοράλλια. Η σχολή βρίσκεται στην Αιγιάλη, έχει επίσημη άδεια λειτουργίας και είναι πιστοποιημένη από τον καταδυτικό οργανισμό PADI.

River trekking στο Πανταβρέχει

Η εταιρεία Trekking Hellas (τηλ. 6978-187863, www.trekking.gr) δραστηριοποιείται στην Ευρυτανία και ανάμεσα στα άλλα «φροντίζει» να γίνει γνωστό το φαράγγι Πανταβρέχει στον Κρικελλοπόταμο. Από το Μεγάλο Χωριό είναι πιο σύντομα, ενώ υπάρχει και η διαδρομή Κρίκελλο – Δομνίστα. Η διαδρομή, ανηφορίζοντας στις πλαγιές της Καλιακούδας (2.101 μ.), γίνεται εντυπωσιακή και χρειάζεστε όχημα 4×4 μέχρι το μικρό ξέφωτο κοντά στην κοίτη του ποταμού, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Η χωμάτινη διαδρομή είναι περίπου 22 χλμ. τα οποία θα διανύσετε σε μια ώρα. Στη συνέχεια θα περπατήσετε μέσα στην κοίτη του ποταμού, η οποία χρειάζεται λίγη προσοχή, ενώ θα χρειαστεί να κολυμπήσετε για λίγο. Μέχρι το Πανταβρέχει θα χρειαστείτε μια ώρα περίπου, αλλά συνολικά να υπολογίσετε ότι για την επιστροφή στο όχημά σας, όπου επιβάλλεται να έχετε στεγνά ρούχα και παπούτσια, θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες. Οι κατάλληλες εποχές είναι περίπου από Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, προσέχοντας τα νερά του ποταμού να είναι χαμηλά. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την ομορφιά του φαραγγιού, με τους καταρράκτες να τρέχουν από δεκάδες σημεία δημιουργώντας υδάτινη κουρτίνα και την αίσθηση παραμυθένιου σκηνικού.

Rafting στον ζωοδότη των Τζουμέρκων

Το όνομα Αραχθος προέρχεται από το ρήμα «αράττω», δηλαδή «χτυπάω με δύναμη, συντρίβω». Ομως αυτό δεν τρομάζει τους λάτρεις της περιπέτειας, οι οποίοι γοητεύονται από την ομορφιά του φαραγγιού του, αλλά και τα μνημεία της περιοχής. Η Via Natura (τηλ. 26850-31.006, 6972-223574, www.vianatura.gr) αναλαμβάνει, εκτός από το να σας κοιμίσει στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο, να σας οδηγήσει με ασφάλεια στο ποτάμι ακόμα και αν είστε αρχάριος, καθώς έχει τέσσερις διαφορετικής δυσκολίας διαδρομές. Κωπηλατώντας θα γνωρίσετε από τα πιο όμορφα ποτάμια της χώρας μας, με την πιο δημοφιλή διαδρομή να έχει μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα. Ξεκινά από το γεφύρι της Πολιτσάς και καταλήγει στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων μήκους 61 μ., ύψους 21 μ. και με άνοιγμα καμάρας 40 μ. Κάποιοι προτιμούν να κατέβουν κωπηλατώντας και τα νερά του Καλαρρύτικου, που είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αραχθου, με τον οποίο όταν «συναντώνται» μπαίνουν ορμητικά μέσα σε ένα φαράγγι βάθους 700 έως 800 μ. και πλάτους σχεδόν 20 μ. Αυτές τις ημέρες ένα γκρουπ ξένων επισκεπτών έπειτα από περιοδεία στην Ελλάδα θα καταλήξουν στην περιοχή προκειμένου να γνωρίσουν την ψυχή αυτών των ποταμών.

Γαστρονομικός τουρισμός στην Αθήνα

Διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και στάσεις σε σημεία με γαστρονομικό ενδιαφέρον, πέρα από τις πεπατημένες τουριστικές επιλογές, υπόσχεται η Δέσποινα Τριβόλη στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Culinary Backstreets. «Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα γυρνάμε στην Αθήνα και θα κάνουμε περίπου 10 ενδιάμεσες στάσεις. Στη διαδρομή βέβαια δεν θα δοκιμάζουμε μόνο φαγητό αλλά θα μιλάμε και για την ιστορία της πόλης, όχι όμως με τρόπο αρχαιολατρικό», σχολιάζει προσθέτοντας λίγο αργότερα πως η εξειδίκευση είναι η σανίδα σωτηρίας που χρειάζεται σήμερα ο ελληνικός –και όχι μόνο –τουρισμός. «Μέχρι τώρα στο γαστρονομικό κομμάτι έχουν γίνει πολλά λάθη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αγάπη των ξένων για το φαγητό και την επιθυμία τους να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη αυτή η μορφή τουρισμού. Στην Ελλάδα άργησε αλλά τελικά ήρθε».

Αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων

Το μοναδικό ανάγλυφο των βράχων των Μετεώρων καθιστά την περιοχή αγαπημένο προορισμό των αναρριχητών από όλο τον κόσμο. «Το Δίεδρο της Σχιζοφρένειας», «Η Ουράνια Σκάλα», «Το Πιλιέ των Ονείρων», «Η Γραμμή της Πίπτουσας Σταγόνας», «Ο Δρόμος του Νερού» είναι μερικές από τις 700 αναρριχητικές διαδρομές στο γιγαντιαίο σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων, με τις δημοφιλέστερες κορυφές να είναι η Ντούπιανη, το Δισκοπότηρο, το Αδράχτι, η Υψηλοτέρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι από τα πρώτα πεδία αναρρίχησης στον κόσμο, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής σκαρφάλωναν στα βράχια από τον 2ο π.Χ. αι. Σίγουρα τον 14ο αι. ανέβηκε ο Οσιος Αθανάσιος στον βράχο Μεγάλο Μετέωρο, όπου ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι, τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, ενώ στις μέρες μας τα Μετέωρα εξελίχθηκαν σε σημαντικό προορισμό της παγκόσμιας αναρρίχησης. Εδώ δραστηριοποιείται ο Λάζαρος Μποτέλης (τηλ. 6948-043655), ο οποίος μπορεί να εκπαιδεύσει αρχάριους σε εύκολες διαδρομές ή να οργανώσει πολύωρη διαδρομή με απόλυτη ασφάλεια παρέχοντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ξενόγλωσσες αναζητήσεις στη Σαντορίνη

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, με τα tablets και τα smartphones να επικρατούν, το βιβλιοπωλείο Atlantis θυμίζει ότι η αίσθηση και η ανυπέρβλητη μυρωδιά του χαρτιού ακόμα αντέχουν. Είναι ένα μικροσκοπικό, υπόσκαφο υπόγειο πάνω στον κεντρικό δρόμο της Οίας στη Σαντορίνη, ανάμεσα σε καταστήματα με έργα τέχνης, καφέ και φαγητό.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί δεν είναι μόνιμοι, έρχονται, ζουν μέσα στο βιβλιοπωλείο για μερικούς μήνες και μετά φεύγουν πάλι. To Atlantis ήταν μια ιδέα δυο αμερικανών φίλων που είχαν έρθει για διακοπές στο νησί το 2002 και εμπνευσμένοι από ένα βιβλιοπωλείο αγγλόφωνων βιβλίων στο Παρίσι θέλησαν να ανοίξουν ένα δικό τους εκεί, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Γης, όπως λένε. Μπορεί να μην είναι η αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος το νησί, αλλά σίγουρα είναι δημοφιλές μεταξύ των τουριστών καθώς διαθέτει κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά, αλλά και λίγα ελληνικά, ενώ γι’ αυτό έχουν γράψει οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αλλά και η εφημερίδα «Γκάρντιαν», που το χαρακτήρισε ως ένα από τα 10 πιο αγαπημένα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κέρκυρα

Οταν ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα Χρήστου είδαν την κρίση να πλησιάζει, αποφάσισαν μαζί με τον φίλο και συνεργάτη τους Χρήστο Σεμερτζίδη να μετακομίσουν από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα. Μεταξύ άλλων επιχείρησαν –και το πέτυχαν –να δημιουργήσουν το Green Corfu. Την ιστοσελίδα, που δικτυώνει και προβάλλει όλες τις προσπάθειες εναλλακτικού τουρισμού που πραγματοποιούνται στο νησί. «Δεν απευθυνόμαστε στους κλασικούς τουρίστες. Γι’ αυτό και σκοπός μας δεν είναι να πουλήσουμε καταλύματα αλλά ολοκληρωμένες εμπειρίες. Αυτό κάνει τη διαφορά», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Χρήστου που μαζί με τους συνεργάτες του προβάλλει διάφορες μορφές εναλλακτικού και εξειδικευμένου τουρισμού, μεταξύ των οποίων περιπάτους σε οινοποιεία, ιππικά κέντρα, μικροζυθοποιίες, λιοτρίβια και αγροκτήματα που παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής και παρασκευής σαπουνιού. «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ερευνα μάλιστα που έγινε στην Κέρκυρα απέδειξε πως το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στη φύση και στις εναλλακτικές δραστηριότητες και όχι στα all inclusive ξενοδοχεία».

Επιστροφή στις (ηπειρώτικες) ρίζες

«Στην πολυεθνική όπου δούλευα όλοι ήξεραν για κάποιον Ηπειρώτη που ήθελε να επιστρέψει στον τόπο του, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που με πίστευαν», λέει ο Ναπολέων Ζάγκλης (τηλ. 26590-61.518, 6972-265961, www.zaglisnapoleon.gr). «Το ’69, όταν έφυγα από το χωριό και πήγα στην Αθήνα, τρόμαξα», συνεχίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «αλλά πώς να γυρνούσα πίσω;». Τελικά έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που άφησε τη θέση τού προγραμματιστή Η/Υ στην Αθήνα για να γίνει μόνιμος κάτοικος των Καλαρρυτών, με την οικογένειά του να στηρίζει αυτή την απόφαση. Σήμερα δηλώνει ευτυχισμένος καφετζής-μπακάλης-ταβερνιάρης αλλά και ιδιοκτήτης ξενώνα, ο άνθρωπος που με τον ερχομό του στους Καλαρρύτες άλλαξε τη ζωή του χωριού. Πλέον είναι ο πυλώνας της κοινωνικής ζωής του τόπου και τον επισκέπτονται απλοί τουρίστες, επώνυμοι καλλιτέχνες και πολιτικοί, αλλά και Ευρωπαίοι οι οποίοι ανακάλυψαν ψηλά στις πλαγιές του Λάκμου, 82 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, την ελληνική φιλοξενία. Η παρέα των Γερμανών που κάθε καλοκαίρι έρχεται για μια εβδομάδα, φέρνοντας μαζί τα δικά της ελληνικά όργανα και παίζοντας με αυτά, κάτι σίγουρα ξέρει.

Γεωτουρισμός στη Μήλο

Η απόφαση του Αντώνη Μάλλη και του αδελφού του να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους στην Αθήνα το 2011 και να μετακομίσουν στη Μήλο ήταν συνειδητή. Η Μήλος, άλλωστε, είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα τους και για πολλά χρόνια ο καλοκαιρινός προορισμός των διακοπών τους. «Η αγάπη μου για το νησί και η καλή σχέση που είχα πάντα με τη φύση με έφεραν εδώ», σχολιάζει ο συνιδιοκτήτης του Travel Μe To Milos, του ταξιδιωτικού γραφείου που προάγει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με στοχοθέτηση κυρίως σε εναλλακτικό τουρισμό (πεζοπορία, γεωτουρισμό, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο καγιάκ, κατάδυση). «Συνεχίζουμε να δημιουργούμε ειδικά πακέτα που στοχεύουν σε εξειδικευμένες αγορές αλλά και σε mainstream τουρισμό», διευκρινίζει τονίζοντας πως «προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό που έχουμε έτοιμο, τη μοναδική ομορφιά του νησιού, και να επικεντρωθούμε σε υπηρεσίες με ταυτότητα που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και να είσαι αξιομνημόνευτος». Ο τρόπος απλός. Αρκετά όμως διαφοροποιημένος από τα κλασικά πρότυπα του ελληνικού τουρισμού. Μέσα από έξι γεωλογικούς περιπάτους στη Μήλο και την Κίμωλο, τους οποίους σχεδίασε και προωθεί η εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων S&B υπό την ονομασία Miloterranean Geo Εxperience, εκδρομές ιστιοπλοΐας και καταδύσεις –εφόσον ζητηθούν –επιχειρείται η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στη Μήλο. «Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει σπουδαία δυναμική. Αυτή είναι η λύση αν θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό και πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες».