Οκτώ χρυσαυγίτες προσήγαγε αργά το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών οι οποίοι επιχείρησαν «υπό το φως της πανσελήνου» να πραγματοποιήσουν εκδήλωση «ιστορικό-εκπαιδευτικού» χαρακτήρα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι οκτώ, που φορούσαν ομοιόμορφη στολή, προσήχθησαν επειδή προσπάθησαν να διοργανώσουν εκδήλωση χωρίς να έχουν άδεια, παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα τους παρευρισκόμενους στον αρχαιολογικό χώρο.

Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής είχε προγραμματίσει εκδήλωση στο «ιερότερο σημείο του αρχαίου κόσμου (…), όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, «με καθιερωμένες εισηγήσεις και συζητήσεις στα πλαίσια του εκπαιδευτικού κύκλου “θέματα ελληνική ιστορίας” στον αρχαιολογικό χώρο που παραμένει ανοιχτός μια νύχτα το χρόνο κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου».

Εντονα αντέδρασαν τα πολιτικά κόμματα στην επιχειρούμενη «καπηλεία και βεβήλωση» του αρχαιολογικού χώρου από τα μορφώματα της ναζιστικής ιδεολογίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε μεταξύ άλλων «την απαράδεκτη χρησιμοποίηση» του ιερού χώρου των Δελφών από όσους ενστερνίζονται την φασίζουσα ιδεολογική προπαγάνδα, προβάλλοντας έντεχνα τα ψευτο-Ελληνικοχριστιανικά ιδεώδη».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας και Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταδικάζονται μεταξύ άλλων «τα μισαλλόδοξα συνθήματα περί καθαρότητας του έθνους που έγραψαν τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας και γέμισαν νεκρούς ανά τον κόσμο».

Στις 4 Αυγούστου είχε προγραμματιστεί από τη Χρυσή Αυγή το φεστιβάλ νεολαίας στο Πάρκο Λιμενικού στην Καλαμάτα το οποίο ματαιώθηκε μετά από την απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, και τη θύελλα αντιδράσεων που προηγήθηκε, να ανακαλέσει όλες τις άδειες των εκδηλώσεων που είχαν εκδοθεί για τον Αύγουστο στον συγκεκριμένο χώρο.