Αγανάκτηση επικρατεί στη Σαντορίνη, με τη δημοτική αρχή να καταγγέλλει εκτροχιασμό στο πρόγραμμα ηλεκτροδότησης του νησιού και να προειδοποιεί με μηνύσεις κατά της ΔΕΗ και τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται οργισμένοι καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους.

Νέα εμπλοκή με την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης σημειώθηκε στο μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης, όταν στις 8.30 έσκασε ένας πυκνωτής στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, βυθίζοντας ξανά το νησί στο σκοτάδι για περίπου μία ώρα.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιο ήταν το πρόβλημα αυτή τη φορά. Να κατέβει κάποιος υπουργός να συντονίσει την κατάσταση» υπήρξε η οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου, ο οποίος από νωρίς το πρωΐ της Πέμπτης άφηνε αιχμές για ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού της ΔΕΗ ως προς την επαναλειτουργία του σταθμού.

«Με βάση τον προγραμματισμό που μας είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ήταν χθες να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Τώρα πάει για αύριο καλώς εχόντων των πραγμάτων» σχολίαζε, πριν ακόμη όμως υπάρξει το νέο πρόβλημα με τον πυκνωτή της μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Όπως διευκρίνιζε ο δήμαρχος Θήρας το οχηματαγωγό «Μελίνα», που μετέφερε από τη Ρόδο γεννήτριες ισχύος πέντε μεγαβάτ αναμενόταν να φτάσει χθες στις 8 το πρωΐ και τελικώς έφτασε στις 4.30 το απόγευμα, ενώ καθυστερημένη ήταν και η άφιξη του αρματαγωγού «Χίος».

Την Πέμπτη τα χωριά του νησιού συνέχισαν να ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ πως η πλήρης αποκατάσταση θα γινόταν έως το βράδυ της Τετάρτης. Στον αέρα τινάχθηκαν όμως και οι νεότερες εκτιμήσεις για επαναφορά της ηλεκτροδότησης μέχρι χθες το βράδυ, όπως είχε αναφέρει ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης (στο Mega).

«Οι συνεχείς αλλαγές του προγραμματισμού δημιουργούν μία αναστάτωση και παράπονα από καταστηματάρχες γιατί άλλα λένε στους πελάτες και άλλα τελικά γίνονται» τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος. Παρά το γεγονός πως καταγράφονται ζημιές σε ευπαθή προϊόντα, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός πως δεν θα υπάρξει ολική καταστροφή για τους επιχειρηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως θα κατατεθεί μήνυση εναντίον της ΔΕΗ, ενώ ζήτησε να υπάρξει άμεσα και εισαγγελική παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όπως ανέφεραν από τη δημοτική αρχή την Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου με τον διοικητή της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, προς τον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την αθέτηση του χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες δεν απέκλειαν ο Αρθούρος Ζερβός να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Σαντορίνη για να συναντηθεί με τις τοπικές αρχές.

***Στις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και την απουσία συντηρήσεων των μονάδων απέδωσε τα προβλήματα το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», αναφέροντας πως οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης.