Η κτηματογράφηση έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι υπάρχουν 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη». Είναι τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη δηλωθεί και αν περάσουν οι προθεσμίες που έχουν θεσπιστεί περιέχονται στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου παρά μόνο χρηματική αποζημίωση.

«Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας από την εποχή των χειρόγραφων αρχειακών καταγραφών στην εποχή της σύγχρονης, ψηφιακής απεικόνισης, προστασίας και αξιοποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ο Απολογισμός. Σε 37 εκατομμύρια ανέρχονται τα δικαιώματα σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση για 6.580.000 δικαιώματα (ποσοστό 17,7%).

Ολα τα προγράμματα κτηματογράφησης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2020. Διευκρινίζεται ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου αφορούν 6.720.000 δικαιώματα (ποσοστό 18,1%).

Εκτός προγράμματος κτηματογράφησης –δεν έχει γίνει ακόμη διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου –είναι 16.230.000 δικαιώματα. Εμπλοκές στη διαδικασία κτηματογράφησης μπλοκάρουν την καταγραφή 30.000 δικαιωμάτων.