Δασικές εκτάσεις εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, για την κατάσβεση της οποίας έχουν σπεύσει δυνάμεις και από την ηπειρωτική χώρα.

Εξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τις 5 τα ξημερώματα να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη στη νότια Ρόδο.

Περιμετρικά των χωριών στη νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το Σάββατο το απόγευμα, οπότε εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ιστριας. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης χωριών που κινδύνεψαν.

Στο μέτωπο επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά οχήματα ΟΤΑ, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα, και δύο σκαπτικά μηχανήματα. Τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις ως τη δύση του ηλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Στο νησί μετέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (65 άτομα πεζοπόρο τμήμα που έφτασαν με C-130). Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) μεταφέρθηκαν στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής.

Στη Φαιστό

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά στη Φαιστό, η οποία είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής ύστερα από ολονύχτια μάχη.

Η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αληθινής και Πόμπιας Μεσαράς και γρήγορα επεκτάθηκε σε περιφερειακούς οικισμούς.

Η πυρκαγιά απείλησε την Πόμπια, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στους οικισμούς Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι απειλώντας και σπίτια. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές σε θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το μέγεθος των οποίων δεν έχει μέχρι στιγμής αποτιμηθεί.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς πήραν μέρος τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, 22 οχήματα με 55 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 28 άτομα, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών, που τελικά κατόρθωσαν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο παρά τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους.

Η δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ότι έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες, ενώ ευχαρίστησε δημοτικούς υπαλλήλου, εθελοντές, όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και ειδικά τον διοικητή Π.Υ. Κρήτης και τον διοικητή της Π. Υ Ηρακλείου που κατέβαλαν και καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την κατάσβεση.

Στη Σέριφο

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το Σάββατο και στη Σέριφο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Οι επίγειες δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν με 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η κατάσταση περιγράφηκε ως δραματική ειδικά σε περιοχές με εξοχικές κατοικίες, όπως το Μεγάλο Λιβάδι, όπου πολλοί έσπευσαν να απομακρυνθούν με βάρκες δια θαλάσσης από τη φωτιά.

Απάντηση Δένδια σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές

Με σκωπτικό ύφος απαντά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές όπου μιλούσε για «αποδεκατισμένο μηχανισμό αντιμετώπισης λόγω των πολιτικών λιτότητας».

«O ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσληψη των πάντων υπόσχεται τώρα ότι θα καταργήσει τις πυρκαγιές! Δυστυχώς, κάθε ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος διευρύνει τα όρια της γραφικότητας» απαντά ο κ. Δένδιας.