Τα πρώτα ίχνη της διαδικτυακής παρουσίας τους οδηγούν στον Φεβρουάριο του 2009. Τότε οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) καλώντας σε «αγώνα μέχρι το τέλος» ανάρτησαν έναν κατάλογο συμβουλών προς τα μέλη τους: τους προέτρεπαν να φυλάσσουν σε ασφαλές σημείο τα όπλα τους, να μάθουν «για το δήθεν Ολοκαύτωμα», να στρατολογήσουν δασκάλους και μαθητές. Τις ίδιες οδηγίες δράσης είχε πρωτοδημοσιεύσει τον Μάιο του 2007 το μπλογκ Λευκός Ακτιβισμός. Και η ιστοσελίδα Αντεπίθεση, η οποία εκφράζει το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, χαιρέτιζε τότε αυτές τις μεθόδους.

Οι ΑΜΕ ωστόσο με άλλα κείμενά τους προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οπως και άλλες ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, διεκδικούν πιο «ριζοσπαστικό» ρόλο στον χώρο των φυλετικών διακρίσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η ιδεολογία τους ή και τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτές τις ομάδες αποδεικνύουν ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία ή και δορυφόρους της Χρυσής Αυγής.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις τους στις 19 Απριλίου 2013 οι ΑΜΕ εξυμνούν τον Χίτλερ, όπως άλλωστε έκαναν σε κείμενά τους και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και Ηλίας Κασιδιάρης. «Ανήμερα την 124η επέτειο από τη γέννηση του Θεάνθρωπου Αδόλφου Χίτλερ, οπόταν γεννήθηκε εκ νέου η ελπίδα για το ανθρώπινο γένος, οι Εθνικοσοσιαλιστές σε ολόκληρο τον λευκό κόσμο θυμούνται με συγκίνηση τη θυσία του Ηγέτη των Ηγετών και ορκίζονται στη συνέχιση του μεγαλόπνοου σχεδίου του για την πνευματική ανάταση της ανθρωπότητας», γράφουν οι ΑΜΕ. Η οργάνωσή τους έχει τρία μέλη ως επικεφαλής, διαθέτει τμήμα «ιδεολογικού πολέμου», όπως το ονομάζει, αλλά και πυρήνα στη Μακεδονία. Το 2011 ανέλαβε την επίθεση με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ στα γραφεία της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη.

Ενας 24χρονος, τον οποίο οι ίδιοι οι ΑΜΕ αναγνώρισαν ως μέλος τους, συνελήφθη στη Ρόδο κατηγορούμενος για εμπρηστικές επιθέσεις την περίοδο 2010-2012 στο τουρκικό προξενείο και σε κομματικά γραφεία, αλλά και για φθορές σε τάφους του Συμμαχικού Νεκροταφείου. Παράλληλα οι ΑΜΕ τάσσονται στο πλευρό του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού ως Περίανδρου, παλαιού ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής. Ο Περίανδρος αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε τα 3/5 της 12ετούς ποινής του για δολοφονική επίθεση το 1998 κατά του τότε φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ. Εδώ και μία τετραετία οι ΑΜΕ υπογράφουν με τα αρχικά τους πλάι σε συνθήματα μίσους που αφήνουν σε σχολεία και στέκια αναρχικών. «Ο αληθινός ριζοσπαστικός εθνικισμός βρίσκεται πέραν του συνταγματικού τόξου», γράφουν σε μία από τις ανακοινώσεις τους. Ο χώρος της εθνικιστικής αυτονομίας στην οποία θέλουν να εντάσσονται εμφανίστηκε κυρίως το 2005. Γενέτειρα αυτών των ομάδων υπήρξε η Χρυσή Αυγή, η οποία είχε –και εξακολουθεί να έχει –υπό τη σκέπη της διάφορες τάσεις και διασπάσεις.
Το 2011 τυπώνεται και κυκλοφορεί το πρώτο πόνημα των ομάδων πέρα από τη Χρυσή Αυγή. Σε 49 σελίδες οι αυτόνομοι εθνικιστές προσπαθούν να θέσουν τις ιδεολογικές τους βάσεις αλλά και τους τρόπους οργάνωσής τους. Γράφουν ότι πρέπει να αποφύγουν τον «έλεγχο του συστήματος» και φέρνουν ως παράδειγμα τη δράση νεοναζιστικών ομάδων στη Γερμανία, οι οποίες κηρύχθηκαν παράνομες. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, το Nationalistische Front, το οποίο είχε ένοπλο τμήμα και μέλη του έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα τον οποίο θεώρησαν Εβραίο. Αλλά και τη Nationale Offensive, η οποία υποστήριξε δημοσίως πρώην μέλος των SS κατά τη διάρκεια δίκης του ως εγκληματία πολέμου.
Στο ίδιο κείμενο προτρέπουν να μην κρατούνται λίστες ονομάτων και να χωρίζονται οι οργανώσεις σε ομάδες-κελιά, αλλά και νεανικούς συλλόγους. Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Κρίστοφ Ντόμινα, διευθυντής του Ινστιτούτου Αθηνά που παρακολουθεί τις εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη, αντίστοιχη οργάνωση παρατηρείται και σε άλλα κράτη. Νεοναζιστικές και εθνικιστικές ομάδες συχνά χωρίζονται σε οργανώσεις-ομπρέλα, αλλάζουν κάθε τόσο ονόματα ή ανακυκλώνουν τη σύνθεση των μελών τους για να ξεφεύγουν από τις Αρχές.

Αυτές οι ομάδες αποκαλούν τους κοινούς χώρους συνάντησης «αυτόνομες ελεύθερες ζώνες». Η πιο γνωστή από αυτές δημιουργήθηκε το 2005 στα Τρίκαλα. Αποκαλείται Skinhouse Hellas και φιλοξενεί συχνά συναυλίες ελληνικών και ξένων εθνικιστικών συγκροτημάτων. Εκτός από συναυλιακός χώρος, όμως, λειτουργεί και ως γυμναστήριο. Το 2009 σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Πατρώα Γη ένας εκ των ιδρυτών τού Skinhouse δήλωσε ο ίδιος σκίνχεντ και «ξυρισμένος από το 1993».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Αν και κάποιες από τις ομάδες προσπαθούν να κρατήσουν κρυφή την ταυτότητα των μελών τους, υπάρχουν άλλες που δημοσιοποιούν τα ονόματα των επικεφαλής. Μία από αυτές είναι η Ελληνική Οργάνωση Χ. Σύμφωνα με το καταστατικό της, στις 15 Απριλίου 2012 συμπτύχθηκε σε ενιαία ομάδα με την Πατριωτική Πολιτοφυλακή. Στόχος τους η συγκρότηση ομάδων πολιτών για περιφρούρηση γειτονιών. Για να το πετύχουν εκπαιδεύουν στρατιωτικά τα μέλη τους χρησιμοποιώντας αεροβόλα τύπου airsoft. Ακόμη και η διάρθρωση της ομάδας γίνεται με στρατιωτικά αξιώματα, αφού οι τρεις αρχηγοί φέρουν τους τίτλους του διοικητή, του υποδιοικητή και του ταγματάρχη.
Η Ελληνική Οργάνωση Χ, όπως και η Πατριωτική Πολιτοφυλακή, αρνείται κάθε σχέση ή συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο ένας εκ των τριών αρχηγών, σύμφωνα με το καταστατικό του Απριλίου του 2012, ήταν ο Γιώργος Απέργης, υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων το 2009 με τη Χρυσή Αυγή. Ο Απέργης, μάλιστα, προσέφερε στα γραφεία της Ελληνικής Οργάνωσης Χ μαθήματα αυτοάμυνας και εκπαίδευση για καβγάδες στον δρόμο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, συγκροτείται νέα ομάδα με τη σύμπραξη της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής και της Εθνικής Παλλαϊκής Αμυνας. Από τους επικεφαλής απουσιάζει σε αυτή τη σύνθεση το όνομα του Απέργη. Ακολουθώντας κατά πόδας τις δράσεις της Χρυσής Αυγής, μέλη της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής εμφανίζονται και στον Αγιο Παντελεήμονα με πανό και συνθήματα.

Οι θέσεις τους δεν απέχουν άλλωστε από τις τοποθετήσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alter: «Θα φτιάξουµε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας από µέλη του κόµµατός µας. Θα ζητήσουµε άδειες οπλοφορίας».