Στους αντιπεριφερειάρχες πέφτει ο κλήρος να αποφασίσουν –έπειτα και από συζήτηση με τα μέλη των εμπορικών συλλόγων των περιοχών τους –για το ποιες και πόσες Κυριακές τα καταστήματα θα ανοίγουν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό. Αρκετοί αντιπεριφερειάρχες, ήδη, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτό θα σημάνει τον «θάνατο» των μικρομεσαίων καταστηματαρχών.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ότι η εφαρμογή του μέτρου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα γίνει σε οριζόντια κλίμακα για να μην επιτείνει τον μαρασμό των μικρών επιχειρήσεων. «Χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες σκοπιμότητας. Ο προσδιορισμός των ζωνών εφαρμογής των νέων μέτρων δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα. Και βεβαίως θα πρέπει να είναι σεβαστό το δικαίωμα της αργίας και ξεκούρασης που μέχρι τώρα εγγυόταν η αργία της Κυριακής», λέει. Παράλληλα τονίζει ότι αρμόδιοι φορείς για την επιβολή του μέτρου θα έπρεπε να είναι οι δήμοι, οι οποίοι άλλωστε αδειοδοτούν τα καταστήματα, και όχι οι αντιπεριφερειάρχες.

Το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο τις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος θα είναι η κεντρική πρόταση που θα καταθέσει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Ρέχας, από την πρόταση εξαιρούνται αμιγώς τουριστικές περιοχές των συγκεκριμένων περιφερειών, όπως η Χαλκιδική και τα παράλια της Πιερίας.

Εδώ και χρόνια, ύστερα από διεκδικήσεις και των τοπικών εμπορικών συλλόγων, τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας όπως η Μάνη και η Μεθώνη ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. «Θεωρώ ότι δύο Κυριακές τον χρόνο προ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι ιδανικές για τα μέρη μας, δεν χρειάζονται άλλες. Εφόσον προστεθούν κι άλλες Κυριακές, θα πολλαπλασιαστούν τα έξοδα των επιχειρήσεων, θα οδηγηθούμε σε λουκέτα. Οι μόνοι που θα αντέξουν αυτό το μέτρο είναι τα εκπτωτικά χωριά, οι αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα. Με αυτές τις ενέργειες δίνουμε χρήματα στις πολυεθνικές», λέει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψυλλάκη. Μέσα στις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα συναντήσει τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά. «Το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί οριζόντια. Εάν γίνουν άστοχες κινήσεις, θα κλείσουν καταστήματα. Υπάρχουν περιοχές με ιδιαιτερότητες και θα τις διακρίνουμε ανάλογα με την τουριστική τους κίνηση και το καταναλωτικό κοινό που διαθέτουν και θα δούμε πού μπορεί να εφαρμοστεί το νέο μέτρο», λέει ο κ. Αλευράς.

Θεσσαλονίκη. Υπέρ της χρήσης του νόμου για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο είναι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής. Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης είναι κατηγορηματικά αντίθετος, αντιπροτείνοντας το άνοιγμα των μαγαζιών μόνο τις επτά Κυριακές του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. «Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον τουριστικός προορισμός και πιστεύω πως τα καταστήματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά σίγουρα περισσότερες από επτά Κυριακές. Μόλις, πάντως, πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας, θα συνεργαστούμε με τους δήμους, τους εμπορικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια, ώστε να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για την αγορά και τους καταναλωτές», δηλώνει ο κ. Τσαμασλής. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε πέρα από τις επτά Κυριακές που προβλέπονται από τον νόμο και επιβάλλονται από τον ανταγωνισμό. Θα αυξήσουμε τα έξοδα και όχι τον τζίρο», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Χαντζαρίδης.

Χαλκιδική. Στην τουριστική Χαλκιδική, τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στις παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν όλες τις Κυριακές το εξάμηνο από 1ης Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου. Επιπλέον, ανοίγουν κάποιες Κυριακές τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και σε γιορτές, όπως η Πρωτομαγιά και η Καθαρή Δευτέρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες. «Το ωράριο αυτό εφαρμόζεται από το 2000, με την αποδοχή μάλιστα και του Εργατικού Κέντρου. Το σύνολο του εμπορικού κόσμου ζητά να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα. Αυτό, πάντως, είναι κάτι που θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Σέρρες. «Ποτέ την Κυριακή» είναι το σύνθημα των εμπόρων στις Σέρρες, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια κλείνουν τα καταστήματά τους κάποια Σάββατα του καλοκαιριού. Την άποψή τους συμμερίζεται και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης. «Αν ήμασταν πέρασμα τουριστών, να το συζητούσαμε. Τώρα πέντε και έξι μέρες την εβδομάδα οι έμποροι δεν έχουν δουλειά. Θα έχουν την Κυριακή;», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε περιφερειακή αγορά και οι περισσότεροι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της Κυριακής. Ούτε βέβαια θα λυθεί η ανεργία με αυτό το μέτρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Αγγελος Κεχαγιάς, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι το ωράριο, αλλά η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

ΧΑΝΙΑ

Μικρά τα καταστήματα

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αποστόλης Βουλγαράκης, σημειώνει ότι από τα 7.500 καταστήματα στον Νομό Χανίων η πλειονότητα αφορά μικρά. «Δεν μπορούν να δουλέψουν 52 Κυριακές, αυτό θα σημάνει και το κλείσιμό τους. Αλλωστε, τα καταστήματα δεν υπολειτουργούν λόγω Κυριακής, είναι οικονομικό ζήτημα».