Ρινόκεροι και καμηλοπαρδάλεις ζούσαν στη Δράμα πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2013 13:53 |
Ρινόκεροι και καμηλοπαρδάλεις ζούσαν στη Δράμα πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια
Γεμάτη καμηλοπαρδάλεις ήταν η... σαβάνα της περιοχής όπου σήμερα βρίσκεται η Δράμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες ζούσαν στην πεδιάδα της Δράμας πριν από εννέα εκατ. χρόνια, όπως αποκαλύπτουν τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή έφερε στο φως πολύ σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα, από τα οποία προκύπτουν νέα στοιχεία για την ιστορία και τη γεωλογία της περιοχής.

Η ανασκαφική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογίας - Βιολογίας και Δρ Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά διενεργεί ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή τους τελευταίους επτά μήνες.

Ωστόσο η αυτοψία της περιοχής ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο μετά από παρότρυνση και υπόδειξη του δημάρχου Παρανεστίου Νίκου Καγιάογλου και κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν την ύπαρξη των απολιθωμάτων.

«Θεωρούμε ότι είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας, αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Τσουκαλά, σημειώνοντας:

«Τα ευρήματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία της Πλατανιάς, ότι ήταν δηλαδή μια σαβάνα πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέσα σε αυτή ζούσαν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, μαστόδοντες, που είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων, ακόμη και αντιλόπες. Βρήκαμε μια πλούσια πανίδα εκείνης της εποχής στην περιοχή. Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον αυτής της περιοχής και ν’αποδείξουμε τη διαχρονικότητά της».

Σύμφωνα με τον κ. Καγιάογλου, για τη στέγαση των ευρημάτων υπήρξαν σκέψεις να αξιοποιηθεί το κτίριο ένας σχολείου που δεν λειτουργεί πλέον και να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο.

«Στόχος μας είναι οι ανασκαφές να συνεχιστούν. Από τη μεριά του δήμου θα υπάρξει κάθε δυνατή στήριξη και ενίσχυση (είτε οικονομική, είτε ηθική) της προσπάθειας. Έχουμε αποφασίσει να απευθύνουμε ανάλογα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει μια κάποια οικονομική ενίσχυση, αφού στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά» επισήμανε ο κ. Καγιάογλου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη ανασκαφική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον Δήμο Παρανεστίου, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και μελλοντικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

1
Καίτη Δρακοπουλου-Scott
19/07/2013 14:53
Συγχαρητήρια! Εκπληκτικά νέα που διαβεβαιώνουν την επηστιμονικα αποδεδειγμένη γεωλογική ηλικία της γης μας με την εύρεση τέτοιου είδους απολιθωματων και στον Ελληνικό χώρο. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δουμε περισσότερες δημοσιεύσεις πάνω στις έρευνες και μελέτες σας στο μέλλον. Ενα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην περιοχή που εκθέτει τα τεκμήρια των ανασκαφών είναι απολύτως απαραίτητο και μέγα ευχής έργο, καθώς υπόσχεται πολλαπλά ωφέλη τόσο στον τομέα της επιστήμης όσο και της οικονομίας. Καλή επιτυχία στο έργο σας και τους στόχους σας!