Σχεδόν έναν μήνα μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και 24 ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ να επαναλειτουργήσει σε όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, η δημόσια τηλεόραση εξέπεμψε ξανά πρόγραμμα από τις ίδιες συχνότητες, με όχημα κανάλι που είχε αρχικά το λογότυπο ΕΔΤ «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» και, αργότερα, το λογότυπο ΔΤ («Δημόσια Τηελόραση»).

Ακριβώς στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, από τις τρεις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης (πρώην ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3) άρχισε να προβάλλεται η κινηματογραφική ταινία «Η κυρία δήμαρχος», όπου πρωταγωνιστούν η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης.

Οπως σημείωσε η Ελευθεροτυπία η μουσική επένδυση της ταινίας υπογράφεται από τον Μάνο Χατζιδάκι και η σκηνοθεσία από τον Ροβήρο Μανθούλη, δύο ανθρώπους που έγραψαν την δική του ξεχωριστή ιστορία στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Δημόσια Τηλεόραση θα προβάλλονται ταινίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για τις οποίες υπάρχει δικαίωμα δεύτερης μετάδοσης, καθώς και αρχειακό υλικό με βιογραφίες – ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο αρχείο του καναλιού της Βουλής.

Αυτό το υλικό προβλέπεται να καλύψει το κενό για μία εβδομάδα σε πρώτη φάση, ενώ συνεχίζεται ο σχεδιασμός για να εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει το επόμενο δίμηνο, όσο περίπου αναμένεται να διαρκέσει η μεταβατική φάση μέχρι την λειτουργία του κανονικού φορέα.

Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για με πότε θα αρχίσουν να εκπέμπουν ραδιοφωνικά προγράμματα. Οι συχνότητες της ΕΡΑ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παραμένουν «βουβές».

Την ώρα που από την επίσημη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης προβαλλόταν η ελληνική ταινία, το κανάλι των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ (που εκπέμπει μέσω Διαδικτύου) έκανε ζωντανή μετάδοση του ημιτελικού του Μουντιάλ Κ-20 μεταξύ Ιράκ και Ουρουγουάης.

***Λίγη ώρα μετά την έναρξη προβολής της ταινίας «Η κυρία δήμαρχος», ο δημιουργός της Ροβήρος Μανθούλης εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά της ΕΔΤ και του αρμόδιου υφυπουργού. Συγκρίνοντας μάλιστα τα αρχικά ΕΡΤ και ΕΔΤ, έκανε σκόπιμο αναγραμματισμό στις λέξεις αντικαθιστώντας το «ρ» όπου υπήρχε με το «δ», υπογράφοντας και ο ίδιος ως …Δοβήδος Μανθούλης.

Αναλυτικά, ο σκηνοθέτης δήλωσε:

«Ο Καψής, στα νιάτα του, μου ζητούσε ταινίες μου για ν’ ανοίξει σινε-κλαμπ. Αποφάσισε να το ξεκινήσει επιτέλους με την Κυρία Δήμαρχο. Στην ΕΔΤ, που ψευδίζει την ΕΡΤ. Βλέπεται, θα λέει ο υπουργός, ιστορική στιγμή. Αρχίζουμε με ταινία του Μανθούλη που μας βρίζει. Η ταινία μου θα γίνει λοιπόν »Κυδία Δήμαδχος». Δεν μπορώ δυστυχώς να την εμποδίσω ή να την απαγορεύσω. Μπορώ μόνο να ζητήσω δικαστικώς είκοσι χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για την δυσφήμηση που μου κάνει, με το να μεταδίδει την ταινία μου σε κατάπτυστο κανάλι. Γιατί όλοι οι Έλληνες, μόλις βγει στο κουτί η ταινία, θα φτύνουν την οθόνη του. Ελπίζω, αμέσως μετά την »Κυδία Δήμαδχο», να γίνει και η Κηδεία της Ιεροδούλου. Δηλαδή της ΕΔΤ».

Στάση εργασίας

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) αποφάσισαν την κήρυξη προειδοποιητικής πεντάωρης στάσης εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, για την Πέμπτη από τις 13.00 έως τις 18.00.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΕΡ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή το βράδυ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στα γραφεία της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά γραφεία της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, προτρέποντας τους πολίτες να προσέλθουν κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους «για να τους ακούσει η κυβέρνηση».