Χειρότερες συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο διαπίστωσε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαμς, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα από 12 έως 17 Ιουνίου και επισκέφθηκε την Αμυγδαλέζα.

Η Ρεμπέκα Χαμς επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης.

Ερωτηματικά δημιούργησε, επίσης, στην συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Η κ. Χαμς επικεντρώθηκε σε μια σειρά περιπτώσεων μεταναστών που βρέθηκαν να κρατούνται στην Αμυγδαλέζα κάτω από ακραίες συνθήκες.

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Αλβανία και έζησε εκεί μόνο ένα χρόνο, ενώ τα επόμενα 16,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα όπου πηγαίνει σχολείο, θα πάρει ελληνική ταυτότητα σε έξι μήνες αλλά συνελήφθη σε επιχείρηση «σκούπα» και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.

Επίσης ένας νέος που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αδελφή στην Ισπανία, η οποία έχει νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας, βρίσκεται κρατούμενος επί μήνες στην Αμυγδαλέζα αντί να έχει επανασυνδεθεί με την αδελφή του, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Άλλη περίπτωση κρατούμενου που έχει υποστεί βασανιστήρια στη χώρα του και έχει σχετική πιστοποίηση από γιατρό εξειδικευμένη σε θέματα θυμάτων βασανιστηρίων, στο πλαίσιο του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, βρίσκεται για πάνω από οκτώ μήνες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί αμέσως η αίτησή του και να του έχει αποδοθεί καθεστώς ασύλου, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

Επίσης, πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, μερικοί για πάνω από 16 χρόνια και μερικοί μιλούν άπταιστα ελληνικά, βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα για πάνω από 8 και 9 μήνες.