Το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ, συμφώνησε με την προηγούμενη απόφαση του προέδρου του ΣτΕ σχετικά με το θέμα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνεχίζει να καταδικάζει το «μαύρο» στις τηλεοπικές οθόνες και κάνει λόγο για την πρόσληψη του «αναγκαίου προσωπικού» προκειμένου να στελεχωθεί ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Αναλυτικά, το τμήμα αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ ακολούθησε με την απόφασή του -αργά το βράδυ της Πέμπτης- την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, κάνοντας εν μέρει αποδεκτή την αίτηση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου, με την οποία διαλύεται η ΕΡΤ ΑΕ.

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:

1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ

2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων τα καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ»

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω.

Σύμφωνα με τη γνώμη της συμβούλου Επικρατείας Μαρίας Καραμανώφ, η οποία μειοψήφισε στη συνεδρίαση, «η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου, αντίστοιχου φορέα δυναμένου ως εκ της νομικής του φύσεως να τη διαδεχτεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά τον μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου δημόσιου φορέα διάστημα».

Νωρίτερα, στην αρχή της διαδικασίας, καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκε από τους δικαστές η πλευρά του Δημοσίου, η οποία υποστήριξε ότι έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ καθώς έφυγε το «μαύρο» -αφού πλέον φαίνονται οι «μπάρες» της διακοπής σήματος.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το προσωπικό, το Δημόσιο τόνισε ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Τέθηκε ακόμα το ζήτημα ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να παρίσταται στον διαγωνισμό για ψηφιακές συχνότητες.

Αφενός γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έληξε στις 17 του μήνα, αφετέρου γιατί δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιώτες και ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΡΤ, και όχι το Δημόσιο.

Από την πλευρά της, η ΠΟΣΠΕΡΤ επεσήμανε ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις μαζικές απολύσεις, καθώς οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν ότι πριν καταργηθεί μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενημέρωση.

Επίσης, τόνισε ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς πρέπει να υπογραφεί και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Η ΠΟΣΠΕΡΤ επανέλαβε επίσης τους εφτά λόγους αντισυνταγματικότητας της απόφασης.

Ακόμα, συζητήθηκε και το θέμα του «πλαστού φύλλου» της «Ραδιοτηλεόρασης», που κυκλοφόρησε.

Οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας προσκόμισαν στο δικαστήριο και επιστολή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει διευθυντής μουσικών συνόλων. Στην επιστολή του, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο ρόλος της τέχνης είναι σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977;».