Εννέα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αφού υπέρογκα κονδύλια σκορπίστηκαν στα 1.000 στρέμματα των κεντρικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων, συνεχίζεται η προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Η φυγή του Παναθηναϊκού αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση νέα ευκαιρία για να καλυφθούν μαύρες τρύπες.
Για τους εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, αλλά και η ΑΕΚ η οποία προτίθετο να μετακομίσει στο Ελληνικό, δεν ήταν και οι καλύτεροι ένοικοι. Οι οπαδοί τους προκαλούσαν φθορές όχι μόνο στις κερκίδες αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Η μικρή προσέλευσή τους στους αγώνες δεν μπορούσε να αντισταθμίσει το κόστος ηλεκτροφωτισμού. Η δέσμευση του σταδίου για τις ποδοσφαιρικές ανάγκες οδήγησε φέτος τους υπευθύνους σε άρνηση τριών προτάσεων για μεγάλες συναυλίες. Το ΟΑΚΑ μπορεί να εισέπραττε εκτός από το μίσθωμα το 15% επί των εισιτηρίων ενός αγώνα, όμως στον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης διατέθηκαν 7.000 προσκλήσεις, δηλαδή εισιτήρια με μηδενική τιμή. «Τα μεγάλα στάδια στο εξωτερικό έχουν έσοδα κυρίως από συναυλίες», παρατηρεί ο Ηλίας Δαλαΐνας, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ. «Μια συναυλία με καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να αποφέρει έσοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ, όσα θα έδινε σε έναν χρόνο μια μεγάλη ΠΑΕ όπως ο Παναθηναϊκός».

Οι συναυλίες δεν είναι όμως η μόνη πηγή εσόδων. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις, κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών εξέθετε τα προϊόντα της στον χώρο των επισήμων του κεντρικού σταδίου. Και σε λίγες ημέρες το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο συνέδριο Μαρτύρων του Ιεχωβά με τους συμμετέχοντες να φτάνουν τους 20.000.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με πλεόνασμα 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Δαλαΐνα. Οι μεγάλες περικοπές έγιναν στο μισθολογικό κομμάτι. Το 2011 οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έπεσαν στα 10,2 εκατ. ευρώ από 21,4 εκατ. το 2009. Τώρα υπολογίζονται στα 6,5 εκατ. με τους εργαζομένους να υπάγονται πλέον στο ενιαίο μισθολόγιο.
Οχήματα που ήταν επί χρόνια ακινητοποιημένα, ενώ η διοίκηση πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές και τέλη κυκλοφορίας, αποσύρθηκαν πρόσφατα. Διακόπηκε και η συνδρομή στα Tetra που χρησιμοποιούνταν πλέον ως απλοί ασύρματοι και όχι ως σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας, όπως είχαν αγοραστεί το 2004. Τα έξοδα του ΟΑΚΑ καλύπτονται κατά 50% από κρατική επιχορήγηση και το υπόλοιπο από μισθώματα που εξασφαλίζει η διοίκηση των εγκαταστάσεων.
Στο πνεύμα των ευρύτερων περικοπών του δημόσιου τομέα το Αθλητικό Κέντρο Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέρθηκε από το προς αποκρατικοποίηση Ελληνικό στο ΟΑΚΑ. Τη μετακόμιση ανέλαβαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι αθλητές-στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στη μονάδα, καθαρίζοντας τις νέες εγκαταστάσεις και στοιβάζοντας αντίγραφα αρχιτεκτονικών σχεδίων και τιμολογίων στην αρχειοθήκη του αθλητικού κέντρου.
Από τον Οκτώβριο το ΟΑΚΑ δεν βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αλλά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι αρμόδιοι προσπαθούν ακόμη να καλύψουν μαύρες τρύπες του παρελθόντος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εγκαταστάσεων υπολογίζονται σε 7,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει ήδη λάβει έναντι 2 εκατ. ευρώ για να ξεπληρώσει παλιά χρέη. Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις του δ.σ. των εγκαταστάσεων για εξόφληση προηγούμενων ετών στη ΔΕΗ (813.388 ευρώ), στην ΕΥΔΑΠ (471.914 ευρώ) και στον ΟΤΕ (20.138 ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Δαλαΐνα, το ΟΑΚΑ πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και για τον ΕΟΠΥΥ, που στεγάζεται στο παλιό Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αυτό το κτίριο έχει το ίδιο ρολόι με το ΟΑΚΑ. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει δεχτεί να τοποθετήσει ξεχωριστό ρολόι και χρεώνονται σε εμάς οι δαπάνες», λέει ο αντιπρόεδρος του δ.σ. του αθλητικού κέντρου.
Οραμα των υπευθύνων, αφού τακτοποιηθούν και άλλο τα οικονομικά, είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στα πρότυπα του Ο2 Arena, του κλειστού γηπέδου στο Λονδίνο. ωστόσο χρειάζεται ακόμη δουλειά για να προσεγγίσουν το παράδειγμα των Αγγλων. Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο η O2 Arena έχει κλείσει 19 συναυλίες.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Στην αρχική μορφή του κειμένου αναφερόταν ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ εγκαταλείπει το ΟΑΚΑ μαζί με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, στις αρχές Ιουνίου η ΑΕΚ αποφάσισε να παραμείνει στο Ολυμπιακό στάδιο.