Aνακοίνωση με διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις διαδικασίες κλεισίματος της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της υπό νέο καθεστώς μετά από μερικούς μήνες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«1. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

2. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

3. Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων, των συχνοτήτων και της περιουσίας της ΕΡΤ Α.Ε».

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις και για ορισμένα πρακτικού περιεχομένου ζητήματα:

– Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους:

Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.

– Τι θα γίνει με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ;

Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση.

Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Mega, Antenna, Star, Alpha, Σκάι, Μακεδονία) οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους τους τηλεθεατές σε όλη την Ελλάδα χωρίς συνδρομή.

– Πώς θα καλύπτονται οι δραστηριότητες των κομμάτων

Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.

– Πότε θα ξανανοίξει η ΕΡΤ;

Το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το φθινόπωρο. Η νέα τηλεόραση θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Δεν είναι γνωστό εάν ο νέος φορέας θα ονομάζεται και πάλι ΕΡΤ ή αλλιώς.

Ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών που θα λειτουργήσουν υπό τον νέο φορέα θα αποφασιστεί ύστερα από υλικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας.

– Σε τι θα διαφέρει η καινούργια δημόσια τηλεόραση σε σχέση με την ΕΡΤ που κλείνει;

Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του.

Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.

Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης

Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC, της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF

Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.

– Το τέλος υπέρ ΕΡΤ στη ΔΕΗ που πληρώνουν οι Έλληνες δεν θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή είναι κλειστή;

Όχι! Είναι προφανές ότι από αύριο οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες. Και μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια

– Θεία Λειτουργία, στρατιωτικές εκπομπές, παρελάσεις, εκπαιδευτική τηλεόραση

Υπάρχει μέριμνα για όλες αυτές τις εκπομπές να μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά μέχρι να επαναλειτουργήσει η νέα ραδιοτηλεόραση.

– Τι θα γίνουν οι συχνότητες

Θα μείνουν ανενεργές τόσο οι τηλεοπτικές όσο και οι ραδιοφωνικές έως ότου επαναλειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση