Περιπτώσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες εισπράττουν εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε μάλιστα πως επειδή το υπουργείο βρίσκεται απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα κι οι περιπτώσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν και σε κινητοποίηση και στέλνουν σε συγκεκριμένο ευρωβουλευτή να υποβάλλει ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αβάσιμα επιχειρήματα εναντίον του υπουργείου Υγείας.

«Γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι να παίρνουν όχι να δίνουν και να εκβιάζουν ότι θα φέρουν έξω από το υπουργείο και τους ψυχικά ασθενείς. Γιατί θίχθηκαν τα συμφέροντά τους. Δεν θέλουν διαφάνεια, δεν θέλουν να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες να αμείβονται για όσα προσφέρουν. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες» είπε ο υπουργός Υγείας.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει ΜΚΟ με 400 εργαζόμενους που δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ μεταξύ των άλλων δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους παρότι εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους κοινοτικούς πόρους. «Κι είναι έξω από το υπουργείο να διαδηλώνουν γιατί έτσι νομίζουν ότι θα επιβάλλουν τους όρους τους. Αλλά υπήρξε πολιτικό κατεστημένο το οποίο τους στήριξε. Και τώρα έχουν βάλει στόχο τον υπουργό με απειλές, εκβιασμούς με προειδοποιήσεις…» συνέχισε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από τον υπουργό να πληροφορηθεί αν αληθεύει ότι οι ΜΚΟ για την ψυχική υγεία τα τελευταία 15 χρόνια πήραν 1,4 δισ ευρώ και τι κατέδειξε ο διαχειριστικός έλεγχος που διατάχθηκε πριν δύο χρόνια.

Επίσης ανέφερε ότι η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε το 2011 6 εκ. 714 ευρώ και το 2012 άλλα 3 εκ. ενώ το ζευγάρι που διαχειρίζεται την ΙΡΙΣ έλαβε προσωπική αμοιβή για δύο χρόνια 1,5 εκ. ευρώ.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες ΜΚΟ, είπε ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς για τα οποία όμως επιλαμβάνεται πλέον η Δικαιοσύνη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν.