Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνονται κίνητρα σε υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες στο χώρο εργασίας τους, προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση, που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, στους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» (διεθνώς χρησιμοποιείται ο όρος whistle-blower) θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους «έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης».

Τα κίνητρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν από προαγωγές και μπόνους, έως αυξήσεις στους μισθούς, ακόμα και ειδικό καθεστώς εργασίας. Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξής του, αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική του εξέλιξη.

Κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η Αρχή Επιθεώρηση Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης στην οποία θα αναταθεί η διερεύνηση των καταγγελιών.