Επέστρεψαν χθες από την Ελβετία στην Ελλάδα, ύστερα από διετές δικαστικό θρίλερ, 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα του 5ου αιώνα π.Χ., ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Τα νομίσματα αυτά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων αποτελούν προϊόν λαθρανασκαφής από τη Βόρεια Ελλάδα, εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Οι Αρχές τα βρήκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε μια θήκη CD που είχε στη βαλίτσα του ένας ελληνοβέλγος υπήκοος, ο οποίος ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είναι κτηνίατρος. Η ανακάλυψη του παράνομου φορτίου έβαλε σε μπελάδες τον ύποπτο ταξιδιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Ελβετίας για παράβαση του ελβετικού νόμου περί αρχαιοτήτων.

Ο κατηγορούμενος κτηνίατρος, όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Οπως είχε δικαίωμα, άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και τότε ήταν που η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται. Γιατί; Κατάφερε να πείσει το δικαστήριο ότι τα νομίσματα δεν είχαν περιέλθει στην κατοχή του με παράνομο τρόπο, αλλά τα είχε αγοράσει από οίκο αρχαιοτήτων στην Αγγλία.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, τον Ιούνιο του 2012 το δευτεροβάθμιο ελβετικό δικαστήριο προχώρησε στην άρση της κατάσχεσης των επίδικων ευρημάτων διατάσσοντας να επιστραφούν στον κτηνίατρο, χωρίς να διατηρεί καμία αμφιβολία περί της νόμιμης προέλευσής τους. Τότε ήταν που σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Αρχές. Και προ του κινδύνου να χαθούν τα ίχνη των αρχαίων νομισμάτων, ανέθεσε τη διεκδίκησή τους στον δικηγόρο Ηλία Μπίσια. Το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη πετυχαίνοντας την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων καθώς και να πείσει τις ελβετικές Αρχές ότι αυτά είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Το αποτέλεσμα είναι να κατασχεθούν εκ νέου τα νομίσματα, αυτή τη φορά μάλιστα υπέρ της ελληνικής Πολιτείας, μπλοκάροντας την παραλαβή τους από τον εμφανιζόμενο ως νόμιμο κάτοχό τους.

Μόλις είχε γίνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή τους επί ελληνικού εδάφους, αλλά ο δρόμος ακόμα ήταν μακρύς, καθώς έπρεπε να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση από την ελβετική Δικαιοσύνη, κάτι για το οποίο έπρεπε να περάσουν μέχρι και οκτώ χρόνια.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης άσκησε δίωξη εναντίον του κτηνιάτρου σε βαθμό κακουργήματος. Οταν κλήθηκε σε απολογία και αφού είχαν προηγηθεί εξώδικες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών, ο κατηγορούμενος συναίνεσε στην άνευ όρων επιστροφή των 118 νομισμάτων στο ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζοντας ότι ανήκουν στην κυριότητά του. Ο δικηγόρος Αθηνών και Ζυρίχης Ηλίας Μπίσιας, μετά το τέλος του δικαστικού θρίλερ, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «ο επαναπατρισμός των σπάνιων αυτών νομισμάτων σηματοδοτεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα κατά της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διασυνοριακής διάθεσης των αρχαιοτήτων της χώρας μας. Παρά τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, κατορθώσαμε με ισχυρές αποδείξεις να τεκμηριώσουμε την ελληνική προέλευση των νομισμάτων και να πείσουμε ότι τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ανεπίδεκτα συναλλαγής».

Γνωστός στις Αρχές

Γνωστός στις ελληνικές Αρχές και από το παρελθόν είναι ο κτηνίατρος που συνελήφθη με τα 118 αρχαία νομίσματα. Εχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη για αδικήματα που σχετίζονται με αρχαιότητες, ενώ πρόσφατα καταδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη για άλλη υπόθεση και πάλι για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.