Στην Καλλονή, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου, που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, τα πανηγύρια δεν έχουν σταματήσει για την είσοδο της ομάδας τους στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο θρίαμβος της Αθλητικής Ενωσης Λεκανοπεδίου Καλλονής (ΑΕΛΚ) την περασμένη Κυριακή, όταν πέτυχε την απευθείας άνοδο στη Σούπερ Λίγκα, έχει αφήσει ξάγρυπνους τους κατοίκους της όμορφης πόλης που εκτός από την ονομαστή σαρδέλα τους, τώρα μπορούν πλέον να καμαρώνουν και για το ποδόσφαιρό τους.

Κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η ομάδα, που γεννήθηκε το 1994 από τη συνένωση των δύο ιστορικών ομάδων χωριών της περιοχής, του Απόλλωνα Δαφίων και του Αρισβαίου Καλλονής, θα παρουσίαζε μια τόσο εντυπωσιακή εξέλιξη και θα έκανε τον κόσμο του ποδοσφαίρου να παραμιλάει. «Ο,τι στόχο βάζουμε τον πετυχαίνουμε», ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΛΚ Νίκου Μιχαλάκη, ο οποίος πέτυχε κάτι που λίγοι πίστεψαν από την αρχή ότι θα μπορούσε να συμβεί.

Στην Καλλονή, την έδρα της ΑΕΛΚ, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Blue Sardines (Μπλε Σαρδέλες) δεν έχει σταματήσει τα πανηγύρια. Το όνομά τους το πήραν από το σήμα κατατεθέν της περιοχής, την ονομαστή σαρδέλα Καλλονής. Ο Σύνδεσμος αριθμεί πάνω από 150 μέλη, το 80% Καλλονιάτες, ενώ συμμετέχουν σε αυτόν και μυτιληνιοί οπαδοί αλλά και οπαδοί των γύρω χωριών, ακόμη και ομογενείς. Ολοι προβλέπουν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός των μελών θα πολλαπλασιαστεί. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το Απρίλιο του 2010 ενώ τον Οκτώβριο του 2012 απέκτησε γραφεία στην Καλλονή. «Η ιδέα δημιουργίας του Συνδέσμου ήταν ιδέα όλων των Καλλονιατών και των φιλάθλων της περιοχής», λέει ο Παναγιώτης Κακογιάννης, από τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στην ομάδα από τα πρώτα βήματά της. Στόχος τώρα είναι οι φίλαθλοι να οργανωθούν ακόμη περισσότερο, να αυξήσουν τα μέλη και να φτιάξουν γραφεία οργανωμένων φιλάθλων στη Μυτιλήνη αλλά και στην Αθήνα. Μάλιστα ομογενείς της Μελβούρνης ετοιμάζουν σύνδεσμο της ΑΕΛΚ στη μακρινή Αυστραλία.

Η ομάδα έπαιζε στη Δ’ Εθνική μέχρι το 2010, οπότε πέτυχε την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Μέχρι τότε τη συντηρούσαν οικονομικά επιχειρηματίες του λεκανοπεδίου Καλλονής. Δεν έλλειπαν οι συγκρούσεις και οι διχασμοί στην διοίκηση όταν τα οικονομικά δεν ήταν καλά. Ολα άλλαξαν όμως με την έλευση του «καπετάνιου» Νίκου Μιχαλάκη στην ομάδα. Οπως θυμούνται οι φίλαθλοι της περιοχής, το βράδυ των πανηγυρισμών της ανόδου στη Γ’ Εθνική ο Νίκος Μιχαλάκης περνούσε από την Καλλονή προκειμένου να επισκεφθεί φίλο του στην πλατεία. Χωρίς να έχει ποτέ ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο μέχρι τότε, ρώτησε τους ανθρώπους εκεί τι ακριβώς γιόρταζαν. Οταν του μίλησαν για την πορεία της ομάδας εκείνος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και θέλησε να βοηθήσει οικονομικά. Αρχικά ως απλό μέλος της διοίκησης στήριξε τα μέγιστα την ΑΕΛΚ και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της ομάδας. Η ομάδα μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ανέβηκε στη Β’ εθνική και τώρα στη Σούπερ Λίγκα.

Στην Καλλονή κάθε μέρα μετά την περασμένη Κυριακή είναι γιορτή. «Δεν έχουμε κοιμηθεί από την Κυριακή, λέει ο Παναγιώτης Τσαρίκης, μέλος των Blue Sardines και ιδιοκτήτης καφέ-ουζερί, που είναι το στέκι των οπαδών τη ΑΕΛΚ. Τα ούζα και οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν κάθε βράδυ, λείπει όμως η σαρδέλα από το τραπέζι τους αφού, όπως λένε οι ντόπιοι, «δεν είναι ακόμη η εποχή της».

«Ομάδα όλης της Λέσβου». Στη Μυτιλήνη, όπου για χρόνια κυριαρχούσε ο Αιολικός, οι ντόπιοι δεν έβλεπαν με θετικό μάτι την εξέλιξη της ΑΕΛΚ. Φέτος ο Αιολικός έπεσε από την Γ’ Εθνική. Στον αγώνα της Κυριακής οι περίπου 6.000 οπαδοί από κάθε γωνιά της Λέσβου που γέμισαν τις κερκίδες του Εθνικού Σταδίου Μυτιλήνης έδειξαν ότι πλέον για το νησί υπάρχει μόνο μία ομάδα.

Σήμα κατατεθέν

Η σαρδέλα αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν των φιλάθλων της Καλλονής. Το λογότυπο του Συνδέσμου έφτιαξε ο νεαρός Κυριάκος Βαξεβάνης. «Εβαλα και δόντια στη σαρδέλα, γιατί πολλές φορές χρειάζεται να αγριέψει για να τα βάλει με τους αντιπάλους της», λέει ο ίδιος.