Νεκρός στη φωλιά του στο Νυμφαίο Φλώρινας βρέθηκε ο Ανδρέας, μια από τις αρκούδες του Καταφυγίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια η οργάνωση Αρκτούρος.Οπως ανακοίνωσε με ιδιαίτερη θλίψη την Παρασκευή ο Αρκτούρος, ο Ανδρέας η γηραιότερη αρκούδα στον κόσμο και ένα ζώο σύμβολο στην εκστρατεία κατά της αιχμαλωσίας των ζώων και των βάρβαρων εθίμων των αρκουδιάρηδων, βρέθηκε νεκρός πριν από μία εβδομάδα, το πρωινό της 24ης Μαΐου.

Η ιστορία του γερο Ανδρέα είναι ένα αφήγημα αγάπης και μάχης για τη ζωή. Οπως διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Αρκτούρου, «οΑνδρέας κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση»… Και όμως αυτός ο χιλιοβασανισμένος Ανδρέας, που είχε ζήσει όλη του τη ζωή ως τότε σε αιχμαλωσία, κατάφερε να ζήσει άλλα 20 ευτυχισμένα χρόνια.

Οι άνθρωποι του Αρκτούρου τον φρόντισαν όσο μπορούσαν. «Στον Κτηνιατρικό Σταθμό», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Αρκτούρου για τον Ανδρέα, «του έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτισμός. Τον Μάιο του 1993 του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια. Ακόμη, υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια.

Ο Ανδρέας ήταν ήρεμος και φιλικός αρκούδος. Το τρίχωμά του είχε αποκατασταθεί παρόλο που είχε γκριζάρει, όχι όμως και η όρασή του. Το βάρος του τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 150 κιλά.

Για να μην τον ενοχλούν οι άλλες αρκούδες ο Ανδρέας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε δικό του περιφραγμένο χώρο στο Καταφύγιο όπου άφηνε ακόμη και γάτες να μπαίνουν μέσα, να φωλιάζουν στο τρίχωμά του και να κοιμούνται μαζί του.

Ιδιαίτερα κοινωνικός ο παππούς Ανδρέας, απολάμβανε τις σύντομες επισκέψεις από το προσωπικό και τους εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Αντιλαμβανόταν την παρουσία τους μέσω της πιο ισχυρής αίσθησης των αρκούδων, αυτήν της όσφρησης, μια και οι άλλες αισθήσεις του έχουν εξασθενήσει και τους πλησίαζε με αργά βήματα, αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό!

Συχνά οι φροντιστές του Καταφυγίου τον τάιζαν μέλι με κουταλάκι και του άρεσε πολύ.

Εφτασε σε μεγάλη ηλικία, 50 ετών, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο – που υπολογίζεται στα 25-30 έτη για τις αρκούδες.Είναι αρκούδα θρύλος, καθώς καμιά άλλη αρκούδα στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτή την ηλικία».

Σήμερα στο Καταφύγιο Αρκούδας ζουν συνολικά 10 αρκούδες που προέρχονται από αιχμαλωσία, χορεύτριες, ορφανές και ζωολογικούς κήπους.