Ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίζεται Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Ιωάννης Τέντες, η τοποθέτηση του οποίου στην εν λόγω Αρχή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, καλείται να τα βγάλει πέρα με ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς συχνά θα χρειαστεί να ακροβατήσει ανάμεσα σε γραφειοκρατία και υπουργούς, αλλά και να τους συντονίσει.

Από τους νεότερους στην ηλικία εισαγγελικούς λειτουργούς που πήραν τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (τον Ιούλιο του 2009), ο Ι. Τέντες περίμενε στο τέλος του μήνα να συνταξιοδοτηθεί. Σήμερα, έναν μήνα πριν από την επίσημη αποχώρησή του από τον Αρειο Πάγο, αναμένεται να ανακοινωθεί η τοποθέτησή του στην ηλεκτρική καρέκλα του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ανεξάρτητη θέση με πενταετή θητεία και απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό.

Από αυτήν, ο ισορροπιστής του τέταρτου ορόφου του Αρείου Πάγου, όπου παραδοσιακά στεγάζονται οι εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), να παρακολουθεί και να αξιολογεί την εφαρμογή της και να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε είναι υπουργοί και διοικητές οργανισμών είτε κόμματα και δικαστικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προς τον Ι. Τέντε –πρόσωπο στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης –είχε γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν το τελικό πράσινο φως από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Για την επιλογή του Ι. Τέντε, ο οποίος χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι έχει τη φήμη ευρωπαϊστή εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος έφερε ευρωπαϊκό αέρα και στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. Κάτοχος διδακτορικού τίτλου, μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά –προσόν που θα του φανεί χρήσιμο στο χτίσιμο συμμαχιών με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες και κυρίως στη συνεννόηση με την ομάδα δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα και τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το πόστο θεωρείται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν ως η φυσική εξέλιξη για έναν ανώτερο λειτουργό, ο οποίος ήδη είχε την εποπτεία για όλες τις προκαταρκτικές έρευνες και την εξουσία να προχωρεί σε γνωμοδοτήσεις επί νομικών θεμάτων, να εκδίδει εγκυκλίους για την αποσαφήνιση θεμάτων όπως η φοροδιαφυγή, ενώ συμμετείχε και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Από τη θέση που θα αναλάβει σε περίπου έναν μήνα, ο Ι. Τέντες θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε στατιστικά στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές για τη δικονομική πορεία των υποθέσεων διαφθοράς. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει αντίγραφα βουλευμάτων, δικαστικών αποφάσεων, καθώς και στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς. Θα μπορεί ακόμη να εισηγείται νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του έργου καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ. Ο Ι. Τέντες έχει τη φήμη κοσμοπολίτη, λόγω των πολλών ταξιδιών του στο εξωτερικό, ενώ η θητεία του στον Αρειο Πάγο άφησε εποχή και για τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που διατηρούσε με τους αντεισαγγελείς του οργάνου. Η άλλη πτυχή της καριέρας του ήταν η πολύχρονη θητεία του στο δικαστικό σώμα (και ο πατέρας του ήταν δικαστής). Ανάμεσα στις αποφάσεις που ξεχώρισαν επί των ημερών του στον Αρειο Πάγο, ήταν η τετρασέλιδη εγκύκλιός του, σύμφωνα με την οποία και οι βουλευτές συλλαμβάνονται όταν διαπράττουν αυτόφωρα κακουργήματα. Αποδέκτες, αν και δεν κατονομάζονταν, ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Επί της ουσίας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσδιόριζε τα αυτονόητα όρια της βουλευτικής ασυλίας που θέτει το Σύνταγμα.