Ηλθε για λίγες ώρες και συνάντησε ανθρώπους που ακολουθούν την περίφημη δίαιτά του. Βέβαια οι εκδηλώσεις λατρείας για τον Πιερ Ντουκάν θύμιζαν ροκ σταρ, όπως το διατροφικό του πρόγραμμα με τους δεκάδες θαυμαστές θυμίζει νέο ευαγγέλιο (Ο Ολάντ και η Κέιτ Μίντλτον ανάμεσα στους ακολούθους του).
«Με σώσατε»! Η τριανταπεντάρα βούτηξε προς τη μεριά του και του έδωσε το χέρι με θέρμη. «Ημουν έτοιμη να έλθω στη Γαλλία να σας βρω, σας ευχαριστώ».
Οχι, δεν ήμασταν στα παρασκήνια ροκ συναυλίας. Ούτε δίπλα σε γκρούπις κάποιου ποπ ειδώλου. Βρεθήκαμε στα Public του Mall Αμαρουσίου, την ώρα που ο διάσημος γάλλος γιατρός Πιερ Ντουκάν υπέγραφε το βιβλίο του («Η Δίαιτα Ντουκάν», εκδ. Κλειδάριθμος).
Κι αν οι προηγούμενες δεκαετίες είχαν τους ροκ σταρ ως ινδάλματα, σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ροκ σταρ είναι οι διαιτολόγοι.
Ο Πιερ Ντουκάν πάντως δεν είχε χθες το μεσημέρι ίχνος βεντετισμού. Παρά τη δημοτικότητα του δικού του διατροφικού προγράμματος (στη Γαλλία η κοινότητα των «ακολούθων» του αριθμεί τα δέκα εκατομμύρια μέλη), δεν αρνήθηκε σε καμία από τις θαυμάστριες – αναγνώστριες του μια φωτογραφία μαζί τους. Υπέγραφε βιβλία. Εδινε συμβουλές.

Ενας φωτογενής, λεπτός, κοτσονάτος άντρας με γραβάτα και μαντιλάκι ποσέ σε ροζ αποχρώσεις. «Εχασα 23 κιλά από πέρυσι τον Σεπτέμβρη γιατρέ μου». «Εγώ έχασα τριάντα. Είχα διαβάσει το βιβλίο σας από την αγγλική έκδοση».

Η δεύτερη κυρία δεν είπε βέβαια από πότε τα έχασε και ο Ντουκάν τη ρώτησε όλο ενδιαφέρον. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο», απάντησε εκείνη. Και ο διατροφολόγος αναρωτήθηκε: «Τι έγινε τον Σεπτέμβριο; Ηταν μήνας αποφάσεων;».
Την ίδια ώρα ένα ανθρώπινο μελίσσι σχηματιζόταν γύρω του ενώ ο ίδιος αφιέρωσε και σε εμάς λίγο από τον χρόνο του για να πει πώς εμπνεύστηκε τη δίαιτά του.
Ηταν η εποχή που νεαρός ακόμη ασκούσε τη γενική ιατρική στο Μονπαρνάς του Παρισιού ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ειδικευόμενος νευρολόγος σε ένα τμήμα του νοσοκομείου της Γκαρς.
Τότε ένας από τους ασθενείς του, παχύσαρκος, του ζήτησε επίμονα να τον βοηθήσει να αδυνατίσει αλλά χωρίς να στερηθεί το αγαπημένο του κρέας. «Ακόμη θυμάμαι την αυθόρμητη απάντησή μου: «Για τις επόμενες πέντε ημέρες θα τρώτε μόνο κρέας. Οχι όμως λιπαρά κρέατα. Ψήνετε τα πάντα στη σχάρα ή στο γκριλ και πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε». Οταν ήλθε, ήταν πέντε κιλά πιο αδυνατισμένος. Το επανέλαβε για ένα δεύτερο πενταήμερο, επέστρεψε αδυνατισμένος άλλα δύο κιλά ενώ στην τρίτη φάση προσέθεσε στη διατροφή του το ψάρι και τα θαλασσινά. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα μου για τη δίαιτα των εναλλασσόμενων πρωτεϊνών».
Η φράση του δεν ολοκληρώθηκε αφού μια κυρία του ζητούσε να φωτογραφιστούν ενώ στην ερώτησή μου γιατί στην ουρά των αναγνωστών στοιχήθηκε μόνο ένας άνδρας, η απάντηση μιας κομψής τριαντάρας ήλθε «πληρωμένη»:

«Εμείς οι γυναίκες έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τους άνδρες».

Για να συνοψίσουμε, η δίαιτα Ντουκάν περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: Την Επίθεση όπου τρως όσο θέλεις από 72 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για 2-7 ημέρες. Την Πλεύση όπου συνεχίζεις να τρως τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, προσθέτοντας σε αυτές 28 λαχανικά. Τη Σταθεροποίηση όπου προσθέτεις φρούτα, ψωμί, τυρί και αμυλούχες τροφές, καθώς και 2 εορταστικά γεύματα την εβδομάδα. Και τη Συντήρηση όπου τρως ελεύθερα ό,τι θες, χωρίς να ξαναπάρεις βάρος.

«Θέλει βέβαια και περπάτημα», συμπλήρωσε μια καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Κι αν η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μια πολύ σοβαρή υπόθεση, είναι ένα είδος «θρησκείας», οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μοιάζουν με «ιερείς» της επιδιωκόμενης «τελειότητας» που προσεχώς θα παρελάσει και στις ελληνικές παραλίες ή μέχρι τον Σεπτέμβριο «των αποφάσεων» που είπε και ο μεσιέ Ντουκάν εν μέσω φλας και θαυμαστριών.