Δημόσιο ώρα μηδέν

«Χιόνια» στον ορίζοντα για την ΕΡΤ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδοτούν τα σενάρια για κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, με την κυβέρνηση να διαψεύδει το λουκέτο, αλλά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος

,   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2013 08:00 |
«Χιόνια» στον ορίζοντα για την ΕΡΤ
Ενα δημοσίευμα της «Real News», το οποίο υποστήριζε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έπεσε στο τραπέζι των τριών αρχηγών της κυβέρνησης, με δεδομένη και την πρόθεση της τρόικας να μειώσει το έμψυχο δυναμικό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο ένα τρίτο, πυροδότησε αντιδράσεις και συζητήσεις για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ ΑΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελετάται πρόταση να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ και να ανοίξει ξανά με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους (από τους 2.650 που έχει πλέον σήμερα), κάτι που στηρίζεται στην έκθεση της τρόικας για αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα στο 2013 και 15.000 συνολικά έως το τέλος του 2014, έκθεση που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και συνδικαλιστές, από τους οποίους ζήτησαν διευκρινίσεις «ΤΑ ΝΕΑ», διέψευδαν τα περί «κλεισίματος της ΕΡΤ».
Κύκλοι της ΕΡΤ θεωρούσαν απίθανο το σενάριο να κλείσει και να επαναλειτουργήσει η κρατική ραδιοτηλεόραση. Εκτιμούσαν, όμως, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «κάτι θα γίνει σε επίπεδο νοικοκυρέματος διότι η ομάδα φινλανδών εντεταλμένων της τρόικας για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση». Δεν ήταν πάντως σε θέση να διευκρινίσουν αν αυτό το «νοικοκύρεμα» μεταφράζεται σε κλείσιμο καναλιού ή ραδιοσταθμών, ή ακόμη και σε συγχώνευση περιφερειακών ραδιοσταθμών.
Πολύ πρόσφατα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν ήρθε για να κλείσει την ΕΡΤ». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος του δήλωσε άγνοια σχετικά με αυτό και ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Πάντως, πρώην και νυν στελέχη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με τα οποία επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», θεωρούσαν ότι η ΕΡΤ που το 2006 είχε φθάσει να αριθμεί προσωπικό 5.300 υπαλλήλων, με αθρόες μονιμοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχει περιορίσει σημαντικά τους υπαλλήλους της και τα έξοδά της (κυρίως για μισθοδοσία). Πρόσφατα μάλιστα είχε καταφέρει, αν και έως τότε ελλειμματικός οργανισμός, να εμφανίσει και πλεόνασμα.
Βέβαια, σύμφωνα και με συνδικαλιστές, η διοίκηση χρωστάει περίπου 30.000 ώρες σε ρεπό. Για τις ανάγκες της ΕΡΤ, εξάλλου, τις οποίες θεωρείται ότι δεν είναι αρκετοί οι υπάρχοντες υπάλληλοι για να τις καλύψουν, φέρεται να εγκρίθηκαν δύο κονδύλια μέσα στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το 2013 την περασμένη εβδομάδα. Εγκρίθηκε, δηλαδή, το μισθολογικό κόστος 7,5 εκατ. ευρώ για 280 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για συμβάσεις έργου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ποιοι είναι όμως οι συνολικά 2.650 πλέον εργαζόμενοι στην ΕΡΤ; Οι 630 είναι δημοσιογράφοι, στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Ert World), στα επτά κεντρικά ραδιόφωνα και στα 19 περιφερειακά. Οι 200 είναι μέλη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Οι 90 είναι διοικητικοί υπάλληλοι, οι 60 στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και οι 30 σε όλη την Ελλάδα.
Οι υπόλοιποι 1.730 είναι υπάλληλοι 140 ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται στη ραδιοτηλεόραση, στους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και στα 35 κέντρα εκπομπής και στα έξι στούντιο σε όλη την Ελλάδα: παραγωγοί, σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηχολήπτες, μηχανικοί, φωτιστές, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, μοντέρ, μακενίστες, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, φύλακες, οδηγοί κ.ά. Το δυναμικό της ΕΡΤ είναι επιφορτισμένο και με τη λειτουργία του Καναλιού της Βουλής (και με προγράμματα), το οποίο έχει μόνον δικούς του δημοσιογράφους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Π.Ε
27/05/2013 17:23
H κρατική-Δημόσια- Ραδιοτηλεόραση, μέχρι χθες θεωρούνταν, ως η εργατο-Χαβούζα, όπου κάθε τυφλός -επαγγελματιας,και κουτσος δρομέας, εύρισκε την υγειά του και την στίρηξή του από τον υπερσυντεχνιασμό των ΠΡΟΣΠΕΡΤ κλπ. επιτέλους, ας μπει μια τάξη,για να μειωθεί και το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος, τα Αγγελιόσημα και τόσα άλλα, που χωρίς ντροπή και φιλότιμο άλεθαν οι θεσιθύρεςκαι Κομματικοί πελάτες.Σε 'αλλο Αρθρομα, ρωτούσαμε, για την ειδικότητα-και γραμματική γνώση τους, τί παράγουν,πόσες ώρες δουλεύουν κλπ για να βρουν μια άκρη πόσοι δουλεύουν, πόσοι κάνουν πως δουλεύουν και πόσοι είναι αργόσχολοι και αργόμισθοι...
Δ.Β.
27/05/2013 16:33
Δεν ξέρω αν είναι πολλοί ή λίγοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αυτό ας εξεταστεί από ουδέτερους ειδικούς, και ούτε θέλω να κλείσει η ΕΡΤ, γιατί παρ'όλο που μερικές φορές τα προγράμματα δεν ικανοποιούν πλήρως, είναι όμως ανώτερα άλλων καναλιών (φυσικά, όχι με τηλεθέαση που αξίζουν αλλά με σκεπτόμενους ανθρώπους). Πρέπει όμως και οι εκεί εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι η επιχείρηση δεν τους ανήκει επειδή εργάζονται εκεί και να μην είναι εκ των προτέρων αντίθετοι σε κάθε αλλαγή. Και η κυβέρνηση να θυμάται ότι ο Μόσιαλος, με το που είπε να κλείσει την ΕΤ1, εξαφανίστηκε.
Nikos G
27/05/2013 14:17
Και παρα πολλους θα επαναπροσλαμβαναν, καμια δεκαρια αρκουν για να βαζουν τα ντοκιμαντερ του 70 να παιζουν ξανα και ξανα.....
Πανος Μπέλλος / Αννόβερο
27/05/2013 12:58
Αυτοί που γέμισαν το δημόσιο είναι αδύνατον να το αδειάσουν, αν ο Ελληνικός λαός αποφασίσει, επιτέλους, να τους διώξει, τότε υπάρχει ελπίδα, τότε μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

όλες οι τελευταίες ειδήσεις