Στροφή 180 μοιρών έκανε η Κομισιόν για το πώς θα πρέπει να σερβίρεται το ελαιόλαδο στα τραπέζια των εστιατορίων σε όλη την Ευρώπη έπειτα από αντιδράσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες παρουσιάστηκε ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία τα εστιατόρια όλων των χωρών της ΕΕ θα έπρεπε υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 να έχουν στα τραπέζια τους μόνο σφραγισμένα, μίας χρήσης μπουκάλια ελαιολάδου αντί για ανοικτά δοχεία ή άλλες αντίστοιχες συσκευασίες που ξαναγεμίζουν με χύμα λάδι.

Χθες όμως ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος απέσυρε τη σχετική ρύθμιση επικαλούμενος έλλειψη υποστήριξης της προσπάθειας αυτής από το κοινό. Κατά την ανακοίνωση της εν λόγω ρύθμισης από την Κομισιόν, όμως, η ΕΕ υποστήριξε ότι είχε ως στόχο να προστατέψει τους καταναλωτές από φαινόμενα νοθείας ελαιολάδου και να βελτιώσει την υγιεινή αφού τα σφραγισμένα μπουκάλια θα έπρεπε να πετιούνται έπειτα από τη χρήση.

Εκτός από τους καταναλωτές, η ρύθμιση αυτή ήταν θετική και για χώρες με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αφού ευνοούσε τα συμφέροντα των παραγωγών. Ομως, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άσκησαν κριτική στην Κομισιόν κατηγορώντας την ότι παρενέβη στο θέμα χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ο Ντάτσιαν Τσιόλος από την πλευρά του δυσκολεύτηκε αρκετά να «αποκρούσει» τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε την αλλαγή πλεύσης της Κομισιόν.

ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το θέμα είχε προκαλέσει ακόμη πολλά αρνητικά και ειρωνικά σχόλια σε μεγάλη μερίδα των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, που ανέφεραν ότι ενώ η κρίση χρέους του ευρώ μαίνεται οι Βρυξέλλες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πώς τα εστιατόρια πρέπει να σερβίρουν ελαιόλαδο.

Αλλοι επικριτές (π.χ. από τη Βρετανία) υποστήριζαν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο σερβιρίσματος ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων της ΕΕ είχαν ως στόχο να επωφεληθούν οι ευρωπαίοι παραγωγοί ελαιολάδου.

Επίσης ανέφεραν ότι η οδηγία δείχνει πως οι γραφειοκράτες της ΕΕ έχουν χάσει επαφή με τις ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων!

Υπέρ της απόφασης της Κομισιόν για το ελαιόλαδο –που στη συνέχεια ακυρώθηκε –είχαν ψηφίσει οι 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κατά ψήφισε η Γερμανία ενώ η Βρετανία απείχε.

Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως την πιο παράξενη μετά τον –παροιμιώδη πλέον –κανονισμό της ΕΕ που καθόριζε πώς θα έπρεπε να είναι το σχήμα των αγγουριών και άλλων ζαρζαβατικών που πωλούνταν στις χώρες – μέλη. Η οδηγία αυτή καταργήθηκε το 2009.

Ποιος είναι ο Ντάτσιαν Τσιόλος

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1969 στη Ζαλάου της Ρουμανίας και το 1994 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αγροτικών Επιστημών της Κλουζ Ναπόκα. Φοίτησε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ από όπου πήρε μεταπτυχιακό το 1997 και διδακτορικό το 2006. Προτάθηκε ως επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ από τον Πρόεδρο της Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2009 και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2010.