Ταχύρρυθμα μαθήματα ρωσικών για επαγγελματίες του τουρισμού και οδηγούς ταξί οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετήσει το κύμα των ρώσων τουριστών που αναμένονται φέτος το καλοκαίρι στην πόλη.

Την ιδέα έριξε ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου και υιοθέτησε ο δήμος, ο οποίος θα παραχωρήσει αίθουσα του δημαρχείου, έτσι ώστε να εκπαιδευτούν δωρεάν υπάλληλοι ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταστημάτων και ταξιτζήδες για να μπορούν στοιχειωδώς να συνεννοούνται. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, «οι Ρώσοι που βρίσκονται στην πόλη νιώθουν σαν να είναι στον Αμαζόνιο». Με τον τρόπο αυτόν ο Δήμος θα προσπαθήσει να «κλέψει» έστω για λίγες ημέρες από τη Χαλκιδική τους τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι φέτος αυξημένοι.

Τον ίδιο στόχο έχει και ο εορτασμός με σειρά εκδηλώσεων του έτους των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 1.150 χρόνων από την αναχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση του χριστιανισμού στους Σλάβους. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή, 24 Μαΐου, με τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δωρεά από την Αγία Πετρούπολη, σε χώρο πλάι στον ομώνυμο ιερό ναό που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης.