«Ντιρεκτίβα» Βρυξελλών για το... σερβίρισμα του ελαιολάδου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2013 19:47 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18/05/2013 19:50 |
«Ντιρεκτίβα» Βρυξελλών για το... σερβίρισμα του ελαιολάδου
Τα νέα μέτρα της ΕΕ απαγορεύουν το σερβίρισμα του ελαιολάδου σε μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει... τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, απαγορεύουν το σερβίρισμα σε εστιατόρια από μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν.

Το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνεται σε σφραγισμένα δοχεία, με αναγεγραμμένα τα στοιχεία του ελαιολάδου και τα οποία θα πετιούνται όταν αδειάζουν.

«Εάν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο εναντίον της» σχολίασε δεικτικά η ευρωβουλευτής της Βρετανίας Μαρίνα Γιαννακουδάκη. «Οταν φτιάχνουν τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα και αμφισβητείται η νομιμοποίηση και η ορθή κρίση τους» υποστήριξε.

Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα με σκωπτική διάθεση.

«Η ΕΕ βρίσκει τον χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς να σερβίρουν λάδι» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει πως πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση που ως επί το πλείστον αγνοήθηκε» και την χαρακτηρίζει την «πιο περίεργη μετά το θρυλικό διάταγμα για τα στραβά αγγούρια».

Η απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη ομόφωνα. Βρήκε την στήριξη των 15 από τις 27 κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

6
Γιάννης
20/05/2013 02:23
Έχει δεδομένα ερευνών η ΕΕ? Κάποιοι ειδικοί λένε ότι το σερβίρισμα σε μπολάκια εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους από τα σφραγισμένα των βιομηχανιών. Μήπως να είναι καλά η Ελαϊς και οι σχετικές βιομηχανίες που όλο και κάποιο λαδάκι θα έδωσαν στους εκπροσώπους των χωρών που ψηφίσαν το μέτρο;
kapar13
19/05/2013 10:57
Μπροστά στους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών οι Μανδαρίνοι της κινεζικής αυτοκρατορίας ωχριούν. Πρόκειται για θερμοκήπιο χρυσοκανθάρων που, όταν δεν προωθούν την προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξης (εξαιρώντας πάντα εαυτούς) και την πλήρη, εξαθλίωση των εργατών, εκδίδουν ντιρεκτίβες περί του φύλου των αγγέλων. Η Δαμανάκη είναι ταμάμ για εκεί...
ουστ
19/05/2013 06:10
Γιατι? εχετε ελαιολαδο στην Γερμανια? Ασε αυτους που εχουν να το τρωνε οπως θελουν
ΙΚΒ
19/05/2013 02:43
Πρωτεύουσα και δεσμευτική γνώμη πρέπει να έχουν οι ελαιοπαραγωγές χώρες οι οποίες παράγουν και το προϊόν.
andreas
19/05/2013 08:36
Μα αυτές, σύμφωνα με το άρθρο, συμφώνησαν. Μπορείτε όμως να μου πείτε τι θα γίνει με τις χιλιάδες ταβέρνες που σερβίρουν δικό τους λάδι (π.χ στην Κρήτη); Και μήπως έχουν σειρά το χύμα κρασι ή το ξύδι;
Balkavo kai Ypernfavo
18/05/2013 22:27
loipov avti va petave to "palio" elaiolado as to xrnsimopoinsouv yia va... isiwsouv ta straba ayyouria :)