Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει… τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, απαγορεύουν το σερβίρισμα σε εστιατόρια από μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν.

Το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνεται σε σφραγισμένα δοχεία, με αναγεγραμμένα τα στοιχεία του ελαιολάδου και τα οποία θα πετιούνται όταν αδειάζουν.

«Εάν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο εναντίον της» σχολίασε δεικτικά η ευρωβουλευτής της Βρετανίας Μαρίνα Γιαννακουδάκη. «Οταν φτιάχνουν τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα και αμφισβητείται η νομιμοποίηση και η ορθή κρίση τους» υποστήριξε.

Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα με σκωπτική διάθεση.

«Η ΕΕ βρίσκει τον χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς να σερβίρουν λάδι» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει πως πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση που ως επί το πλείστον αγνοήθηκε» και την χαρακτηρίζει την «πιο περίεργη μετά το θρυλικό διάταγμα για τα στραβά αγγούρια».

Η απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη ομόφωνα. Βρήκε την στήριξη των 15 από τις 27 κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).