Το φαινόμενο της αποξένωσης στην εποχή του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, οι οποίοι στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάστηκαν από το πρωί της Παρασκευής στη Νεοελληνική Γλώσσα. Στην έκθεση, που εξετάστηκε παράλληλα, το θέμα ήταν η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Στους μαθητές δόθηκε κείμενο από το βιβλίο του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα, Γιώργου Γραμματικάκη «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις άρχισαν χωρίς προβλήματα το πρωί της Παρασκευής με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές ήταν από νωρίς στις θέσεις τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει διπλάσιος αριθμός επιτηρητών. Οι υποψήφιοι μπήκαν μέσα στις τάξεις στις 8 το πρωί και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν οι εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα της έκθεσης, γραμματικές, συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζής επρόκειτο να ανακοινώσει τα θέματα μετά τις 10 το πρωί, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εξέλθουν από τις αίθουσες οι πρώτοι υποψήφιοι, καθώς δεν μπορεί κάποιος να φύγει πριν περάσει μία ώρα από την έναρξη της εξέτασης.

Tanea.gr θα δημοσιεύουν κάθε ημέρα τα θέματα και τις λύσεις των Πανελλαδικών σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Φλωρόπουλου «Ομόκεντρο».

Το μεσημέρι, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με την πορεία των εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013

Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ & ΕΠΑΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας (Γ.Π)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05

Βιολογία Γ.Π.

Φυσική Γ.Π.

Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.

Ιστορία Γ.Π.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05

Ν. Λογοτεχνία Κατεύθυνσης (Κ)

Φυσική Θετ. & Τεχν. Κ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05

Ιστορία Κ.

Βιολογία Κ.

Αρχές Οργάνωσης Κ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05

Αρχαία Ελληνικά Κ.

Μαθηματικά Κ.

ΤΕΤΑΡΤΗ29.05

Λατινικά Κ.

Χημεία Κ.

Ανάπτυξη Εφαρμογών Κ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Επιλογής)

ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’)

ΤΡΙΤΗ 21.05

Νεοελληνική Γλώσσα

ΠΕΜΠΤΗ 23.05

Μαθηματικά

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.