Με ένα ή δύο ευρώ τη δόση, το επικίνδυνο συνθετικό ναρκωτικό «shisha», κάνει θραύση στα στέκια των ναρκομανών της Αθήνας αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, φιλοξενώντας εκτενές ρεπορτάζ από το κέντρο της πρωτεύουσας που μεταδόθηκε στην διαδικτυακή τηλεόραση (web tv) Vice.com.

Φτιαγμένο από κρυσταλλική μεταμφεταμίνη, αμφεταμίνες, αλλά και υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής το«shisha» σκοτώνει τους ναρκομανείς που μένουν στους δρόμους της Αθήνας, επειδή δεν έχουν σπίτι ή στέγη για να καταφύγουν.

«Σε καίει μέσα σου, σε εξοργίζει και σε οδηγεί στην τρέλα» λέει μία ναρκομανής ενώ ένας άλλος ο Κωνσταντίνος τονίζει ότι δεν ζει χωρίς αυτό, πια «αν και είδα», όπως λέει, «πολλούς να πρήζονται, να βγάζουν εξανθήματα και να οδηγούνται στο νοσοκομείο από τη χρήση του».

Το «shisha» είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό μεταξύ των άστεγων ναρκομανών της Αθήνας.

«Είναι Killer (δολοφόνος) αλλά κάνει και σε να θέλεις να σκοτώσεις» λέει για το «shisha» ο Κωνσταντίνος. «Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να το καταλάβεις, διαδίδεται γρηγορότερα από το θάνατο και πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει από αυτό».

Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ το«shisha» συμβολίζει τον κατήφορο στον οποίο οδήγησε την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ανεργία.

Οπως δήλωσε στον Guardian είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας», η απάντηση των εμπόρων στους ναρκομανείς που δεν έχουν πλέον χρήματα να αγοράσουν τη δόση τους και δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις τιμές για μια δόσηκοκαΐνης ή ηρωίνης.

«Η απελπισία οδηγεί πολλές ναρκομανείς γυναίκες να εκδίδονται και να δέχονται να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά για να βρουν χρήματα» επισημαίνει η Ελένη Μαρίνη, ψυχολόγος στο ίδιο κέντρο απεξάρτησης.

«Τοshisha συνδέεται, επίσης, με σεξουαλική υπερδιέγερση και επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη γρήγορα κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη. Εξαιτίας του έχουμε αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων μεταξύ των γυναικών που κάνουν χρήση. Πέρσι δύο γυναίκες γέννησαν στη μέση του δρόμου, στο κέντρο της Αθήνας».

Οι ναρκομανείς στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο αυτοκαταστροφικοί εξαιτίας της κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα που συνδέει το γεγονός με το τεράστιο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ελλήνων που αγγίζει το 64%.

Η κυβερνητική τρικομματική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί, γράφει ο Guardian επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα με αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ναρκομανών και των αστέγων από τα στέκια τους.

«Τέτοιες πράξεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το κρύβουν κάτω από το χαλί» λέει ο επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

«Το μόνο που καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο είναι η περιθωριοποίηση και η ώθηση των χρηστών στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών για προστασία».

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, αλλά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 έχει χάσει 70 από τα 500 άτομα προσωπικό που απασχολούσε και ο προϋπολογισμός του κατ’ απαίτηση της τρόικας μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.