Αιχμές για τις διαδικασίες επιβολής και είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ αφήνει ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας πως για διάφορους λόγους οι πολίτες έχουν κληθεί να καταβάλουν υψηλότερο ποσό φόρου από αυτό που τους αντιστοιχεί.

Τα προβλήματα βάσει και του μεγάλου αριθμού αναφορών, που έχει δεχθεί η Αρχή, περιγράφει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού σε νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά εξακολουθούν να μην έχουν γίνει διορθώσεις στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, τόσο του 2011 όσο και του 2012, στις περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι εμπροθέσμως είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες για τη διόρθωση ενέργειες, χωρίς ωστόσο αυτή να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί στο σύνολό τους από τις αρμόδιες ΔΟΥ οι αιτήσεις των πολιτών, που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι) και δικαιούνται υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή, ενώ ανάλογη είναι και η τύχη των αιτήσεων πολιτών που προσέφυγαν στις ΔΟΥ προκειμένου να ζητήσουν μείωση ή απαλλαγή επειδή διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.

Στην επιστολή του, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει πως στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ρυθμίσεων για την οριστικοποίηση του νέου τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που υπάρχουν ως προς το αντικείμενο της φορολόγησης (πραγματικό εμβαδόν, τιμή ζώνης, συντελεστής παλαιότητας των επιβαρυνόμενων ακινήτων) και ως προς τους υπόχρεους για την καταβολή του φόρου (ευάλωτες ομάδες πολιτών, μισθωτές), ώστε το νέο τέλος να αντιστοιχεί στην πραγματική αξία της περιουσίας των πολιτών, να ελαφρυνθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη και να μην καταβάλουν φόρο πολίτες τους οποίους αυτός δεν βαρύνει.

Η πρώτη επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου περιγράφονταν τα προβλήματα με το ΕΕΤΗΔΕ, είχε σταλεί προς την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2012.